Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Romům dají odškodnění za holokaust. Každý dostane 67 tisíc

Transporty v Osvětimi
Transporty v Osvětimi  (Autor: Foto: Židovské muzeum v Praze)
Autor: bru/ČTK - 
4. srpna 2016
18:25

Romové, kteří přežili holokaust, dostanou jednorázové odškodnění ve výši 2500 eur (67.600 Kč). Odškodněno bude podle ní více než deset lidí. Ministerstvo zahraničí o tom jednalo s německým ministerstvem financí.

Jednání probíhala několik měsíců a před několika dny byla ukončena,“ uvedla Lagronová. „Adresně bude vyplacena částka 2500 eur na osobu, týká se to deseti až 15 lidí,“ dodala.

O kompenzaci pro české Romy dlouhodobě usiluje Výbor pro odškodnění romského holokaustu. Iniciativu podpořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a do jednání se zapojil také bývalý český zmocněnec pro záležitosti holokaustu Jiří Šitler.

Podle Lagronové se mezi oběma stranami odehrálo několik formálních a neformálních schůzek, rozhodnutí padlo a bylo oznámeno v uplynulých dnech.

Romové byli podobně jako Židé v období druhé světové války tvrdě postiženi nacistickou rasovou politikou. V roce 1942 provedli četníci v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava soupis všech „cikánů, cikánských míšenců a osob žijících po cikánském způsobu“. Dostalo se do něj 6500 lidí. Část z nich skončila ve sběrných táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Transporty odvezly do koncentračního tábora v Osvětimi bezmála 5000 Romů. Do vlasti se jich vrátilo jen 583.

O příspěvek ve stejné výši mohou od začátku srpna žádat také Němci, kteří byli za druhé světové války nebo po jejím skončení nasazeni na nucené práce. Nárok na něj mají i sudetští Němci, kteří museli pracovat na území tehdejšího Československa. Německé úřady na odškodnění do roku 2018 vyčlenily celkem 50 milionů eur (1,35 miliardy Kč).

tvujosudzmrde ( 6. října 2016 11:36 )

Tak na tohle je co,ale že si matka několika dětí požáda o větší podporu statu,když je sama to je velky problem ,co????Zmetky cikanský měli spálit do jednoho!!!!!

zednik ( 5. srpna 2016 12:03 )

Nevím, jak to chtějí rozdělovat. Ty přeživší jsou už asi po 71 letech mrtví. Takže odškodní asi příbuzné.Ty se ale akorát mezi sebou servou, vždyť každý s každým je příbuzný.

jansochor ( 4. srpna 2016 22:38 )

Je to dnes nějaká mánie s těmi všemi odškodněními cikánům. Všichni dobře víme že to rychle prochlastají. V podstatě jsou to peníze vyhozeny oknem, jako všechny peníze investované do cikánů.

havran2 ( 4. srpna 2016 20:10 )

Mají se v Česku jak baroni ! ! !

Zobrazit celou diskusi