Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech, který se chtěl dát k ISIS, chtěl z vazby: Soud rozhodnutí tají. Zpřísnili mu ale obvinění

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
4. srpna 2016
16:15

Krajský soud Plzeň rozhodl o stížnosti Čecha proti vazbě pro podezření, že chtěl k teroristům IS. Verdikt nejdřív zašle obviněnému a státnímu zástupci. Zřejmě ale propuštění zamítl, muž by totiž jinak musel být okamžitě propuštěn, což se nestalo. Žalobce navíc jeho čin překvalifikoval, takže muži hrozí vyšší trest.

„Verdikt soud nezveřejnil, nejdřív ho musí sdělit krajskému státnímu zastupitelství, obviněnému a jeho právníkovi,“ řekl po neveřejném zasedání mluvčí soudu David Ungr. Ukázalo se, že státní zastupitelství případ překvalifikovalo. Muž byl původně obviněn z toho, že se chtěl přidat k Islámskému státu, teď ho ale viní rovnou z pokusu o teroristický útok, za což mu hrozí pět až 15 let vězení.

Pokud krajský soud vazbu potvrdil, zůstane obviněný ve vazební věznici v Plzni na Borech. Když ale vazbu zruší, musí krajský soud, a to i když ještě nebude mít napsané rozhodnutí, vydat okamžitě příkaz k propuštění z vazby. „V tu chvíli je totiž rozhodnuto, byť to ještě není písemně vyhotovené,“ uvedl pro ČTK právník obeznámený s případem. Jakmile tedy věznice obdrží faxem příkaz, musela by muže okamžitě propustit. Pokud by tedy ve čtvrtek opustil vazební věznici, znamenalo by to, že soud jeho stížnosti vyhověl.

Do pátečních 16:00 však obviněný vazební věznici Bory neopustil, z čehož se zdá, že stížnost Jana S. byla zamítnuta. Jestliže soud rozhodl po 10:00, měl by se mladík totiž standardně dostat na svobodu do 16:00.

"Nemohu se vám k tomu vyjádřit. Jedná se o obviněnou osobu a tam se musí ctít presumpce neviny," uvedla mluvčí věznice Jana Bartošová. Příkaz od soudu nepřijde okamžitě a obviněný by musel projít ještě výstupní procedurou, která trvá hodinu až dvě. Informaci o tom, zda příkaz od soudu přišel, podle mluvčí nemůže poskytnout ani generální ředitelství věznic. "Neděláme to u žádného propuštěného, ani z trestu, a z vazby už vůbec ne," dodala. Podle oslovených právníků není propuštění pravděpodobné.

Veškeré informace bude podle Ungra podávat Okresní soud Plzeň-jih, který rozhodl o vazbě a verdikt doručí všem stranám. Advokát obviněného Vojtěch Dragún z Plzně odmítl k případu poskytovat informace.

Zadrženým Čechem, který se chtěl stát bojovníkem Islámského státu, je 21letý Jan z jižního Plzeňska. Sousedé ho popsali jako uzavřeného bezproblémového mladíka bez kamarádů, který hrál počítačové hry. Mladík v městečku bydlí s matkou a sestrou. Místní obyvatelé neměli o jeho aktivitách tušení, chodil z práce rovnou domů. Pro mladíka si policisté přišli předminulý týden ráno, když se vracel z noční směny.

Muž byl podle pondělního vydání týdeníku Respekt zadržen letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti; nebyl zřejmě součástí větší skupiny lidí. Policie ho zpočátku vyšetřovala na svobodě. Při zadržení měl u sebe letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii údajně přiznal, že důvodem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k IS, napsal Respekt. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání