Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pobřežní stráž v pohotovosti: Za jediný den zachránila přes 3 tisíce uprchlíků

Autor: ČTK, sou - 
29. července 2016
21:46

U libyjských břehů dnes bylo z více než 30 lodí zachráněno asi 3400 uprchlíků. Oznámila to italská pobřežní stráž. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že při pokusu překonat Středozemní moře a dostat se do Evropy již od začátku tohoto roku zemřelo více než 3000 uprchlíků. Tím letošek překonal totéž období loňského roku o zhruba 60 procent.

Podle IOM se tento týden našla u libyjského pobřeží těla 39 uprchlíků, čímž počet mrtvých od začátku roku vzrostl na 3034. Letošek je již třetím rokem v řadě, kdy na moři zemřelo více než 3000 lidí. 

Podle statistiky IOM do Itálie a Řecka od začátku roku dorazilo přes čtvrt milionu lidí. Organizace konstatovala mezi uprchlíky v Itálii prudký nárůst počtu žen z Nigérie.

Uprchlíci se letos znovu začali vydávat ve velkém na moře, protože se jim uzavřela cesta přes Balkán. Italská pobřežní stráž oznámila, že v pátek bylo nutné zachraňovat pasažéry 34 plavidel, na nichž bylo dohromady asi 3400 lidí. Italové pomohli 1400 z nich, u ostatních zasahovala plavidla záchranné operace Evropské unie Sophia.

Evropská unie oznámila, že Řecku a Itálii poskytne 11 milionů eur (297,3 milionu Kč). Řecku mají peníze pomoci při registraci imigrantů a Itálii při námořních záchranných operacích. Jde o další mimořádnou pomoc EU na zvládání migrační vlny.

petr1982 ( 30. července 2016 11:50 )

 Do pr... cele je to spatne od zacatku. Jsou to ILEGALNI vetrelci, tzn nemaji je vubec zachranovat a hlidkovat u Libye, ale maji chranit hranice, pockat az pripluji treba 50km ke brehum Italie,pak dat tri varovne vystrely a kdyz to neotoci, tak lode potopit, ne jim delat zdarma cestovku.

Zobrazit celou diskusi