Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ježci pod sekačkou i káňata „praštěná“ proudem: Aplikace pomáhá zvířatům v nouzi

Autor: sou - 
29. července 2016
20:04

Zvířatům v nouzi pomáhá nová aplikace. Lidé díky ní mohou vyhledat nejbližší záchrannou stanici a poslat jejich fotku k snadnější identifikaci zvířete. Český svaz ochránců přírody si od ní slibuje úbytek zbytečně donesených zvířat. Za prvních šest měsíců letošního roku jim jich totiž rukama prošlo přes deset tisíc. Ve statistikách vedou poštolky. 

„Spuštěná aplikace Zvíře v nouzi funguje pro telefony s platformou iOS (Apple, iPhone). Předpokládáme, že do konce roku vznikne také verze pro telefony se systémem Android, na které nám přislíbila spolupráci univerzita v Hradci Králové,“ upřesňuje vývojář Miroslav Poživil, který vytvoření aplikace Českému svazu ochránců přírody, jenž je koordinátorem Národní sítě záchranných stanic, nabídl zcela zdarma. 

Aplikace díky GPS pozici rovnou uživateli nabídne záchrannou stanici, na kterou má zavolat. Umožní i odeslání souřadnic místa nálezu zvířete. Dokáže člověka i přímo navigovat do stanice, pokud je tam domluveno předání zvířete a samozřejmostí je odeslání fotografie pro snadnější identifikaci. V záchranných stanicích si od ní slibují úbytek zbytečně odnesených mláďat, protože díky telefonátům bude možné nálezce přesvědčit, že některé případy nevyžadují převzetí zvířete do péče.

Právě v létě přitom stanice přijmou zhruba dvě třetiny všech zvířat. Za prvních šest měsíců letošního roku jich už bylo přes deset tisíc. „Nejčastěji se jedná o mláďata ptáků, která opustila hnízda zcela dobrovolně v rámci svého přirozeného vývoje. Létat totiž začínají až za pár dní a během celé doby je létají rodiče krmit,“ upřesňují ochránci. Dále se pak jedná o mláďata i dospělé vyčerpané teplem. 

Záchranné stanice přijaly například 80 ježků a podobný počet káňat

Za červen zaevidovaly záchranné stanice také příjem 80 ježků, kteří se do nich dostali nejčastěji se zraněním od sekačky, po střetu s dopravou nebo jako mláďata uhynulých rodičů. „Podobný počet zaznamenaly stanice také v příjmu káňat, která se do stanic dostávají tradičně po zásahu elektřinou na sloupech elektrického vedení, ale také jako mláďata vypadlá z hnízd při prudkých bouřkách nebo vlivem lesní těžby,“ uvádějí ochránci. 

V letošních červnových statistikách ale vedou poštolky, kterých bylo přijato přes 300. Mezi nimi i více než 200 většinou zbytečně sebraných mláďat. Lidé upozorňují i na netopýří mláďata, která mohou být zpočátku nejen nezkušená, ale i trochu dezorientovaná a omylem vlétnou třeba i do bytu. „Pokud k tomu, aby netopýr vyletěl, nestačí tma a otevřená okna, pak ho uchopte kusem látky nebo rukavičkou a vložte do papírové krabice. Večer krabici na klidném místě, nejlépe v blízkosti nálezu či vodní plochy, otevřete a umožněte mu vyletět,“ uzavírají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi