Před branami Hradu se nyní tvoří fronty. Mohou za to kontroly, které zavedli. Například na Prašném mostě musí každý položit batoh či zavazadlo na připravený stoleček a umožnit policistovi se do něj podívat.

Těžko ale říct, zda by příslušník odhalil případného útočníka. Když na Hrad šel redaktor Blesk.cz, otevřel policistovi batoh a ten tam jen ledabyle nahlédl. „Koukám, nic tam netiká, nic tam není,“ zhodnotil vzápětí, aniž by viděl na dno batohu.

U Matyášovy brány na Hradčanském náměstí také stojí policista a voják. Kontroly jsou tu ale ještě ledabylejší. Dav turistů je totiž tak silný, že příslušník nestíhá všechny prověřovat.

Policista tak především kontroluje lidi ručním detektorem kovů, sem tam si od někoho nechá ukázat batoh.

Z taktických důvodů nebudeme žádná bezpečnostní opatření konkretizovat nebo komentovat. V každém případě policie postupuje v rámci svých oprávnění,“ řekl Blesk.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Průběh kontrol uvidíte i v pořadu Selfie z Prahy. Dále navštívíte věznici na Pankráci nebo rozhlednu, ze které není nic vidět:

Video
Video se připravuje ...

Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček