Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Babišův muž šikuje poslance proti uprchlíkům. Chce uhájit „svou kulturu“

Autor: val - 
29. července 2016
11:15

V Poslanecké sněmovně vzniká platforma zaměřená proti multikulturním postojům a migraci. Iniciátorem je poslanec Zdeněk Soukup z hnutí ANO Andreje Babiše. Zákonodárce „proslul“ zatím hlavně uspořádáním semináře, na kterém advokátka Klára Samková vyštvala tureckého velvyslance ze sálu. Nyní podle zjištění deníku Právo vzbudil zájem zákonodárců napříč spektrem.

Soukup na sebe upozornil v květnu, kdy na půdě Sněmovny uspořádal seminář Máme se bát islámu?, na který pozval i advokátku Samkovou. Ta svými ostrými slovy na adresu islámu dohnala přítomného tureckého ambasadora, aby ze sálu odešel.

Nyní přišel poslanec s další iniciativou týkající se otázky uprchlíků. Platforma proti multikulturalismu si podle Práva klade za cíl informovat zákonodárce o migraci. Ve svém desateru „definitivně odmítají koncept multikulturalismu“ a trvalé přerozdělovací kvóty.

Poslanec ANO Zdeněk Soukup Poslanec ANO Zdeněk Soukup | psp.cz

„Kdo se ztotožní s naším desaterem, tak se může stát členem, když mu to strach dovolí. Protože se na to koukají s nedůvěrou některé stranické sekretariáty,“ řekl Právu Soukup. Zatím se prý našlo zhruba 40 takových lidí z ANO, KSČM a ČSSD. Ostatní váhají.

Podle Soukupa má být smysl platformy edukativní. „Zveme různé odborníky, kteří mají zkušenosti s pronikáním cizích kultur do evropského prostředí, například pana Kurase, Fištejna, lidi z akademické půdy. Jde o to, abychom si uhájili svou kulturu. Poskytneme prostředí pro kultury jiné, ale ty se musí podřídit našim zákonům a zvyklostem,“ vysvětlil pro Právo Soukup.

Sám Andrej Babiš se v reakci na sérii útoků v Německu, ve kterých figurovali migranti, vyjádřil tento týden proti jakémukoli přijímání uprchlíků.

Video se připravuje ...
Další videa