Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za chválení teroristů 12 let vězení: Češi mají pykat za slova na Facebooku

Autor: Václav Lang - 
28. července 2016
21:01

Ministerstvo spravedlnosti ušilo bič na ty, kteří byť jen slovně na sociálních sítích vyjádří podporu teroristům. Například za to, že pochválí některý z jejich útoků, bude zřejmě hrozit až 12 let za mřížemi. Odborníci, které Blesk.cz oslovil, novince dávají šanci. Tvrdí ale, že je potřeba rozlišovat mezi úlevným výrokem v afektu a mezi skutečným záměrem podpořit teroristy.

Ministr spravedlnosti předložil vládě ve středu novelu trestního zákoníku, která mimo jiné zavádí jako samostatné trestné činy financování terorismu a také jeho propagaci. Zároveň zpřísňuje tresty, takže například za veřejné schvalování spáchaného teroristického činu může jít dotyčný až na 12 let do vězení. Kabinet novelu schválil, ještě ale musí projít parlamentem.

Blesk.cz oslovil jednoho odborníka na sociální sítě a jednoho na extremismus. Žádný z nich novinku přímo neodsoudil, shodují se však, že ji nelze uplatnit plošně, nýbrž je potřeba u jednotlivých případů zkoumat, zda jejich motivem skutečně je reálná podpora terorismu.

Politolog Miroslav Mareš se zaměřuje na terorismus a extremismus pravicový i levicový. Přednáší na katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Politolog Miroslav Mareš se zaměřuje na terorismus a extremismus pravicový i levicový. Přednáší na katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. | Foto: Profimedia.cz, archiv Blesku

„Je třeba rozlišovat, když to někdo bude dělat z machrování před známými, aniž by to myslel upřímně, nebo je to skutečná snaha podpořit teroristy,“ myslí si Miroslav Mareš, politolog specializující se na extremismus. „V novele to není navrženo jako nedbalostní, ale jako úmyslný trestný čin. Čili se musí prokazovat úmysl člověka,“ dodal.

Podobný názor má Josef Šlerka, vedoucí katedry nových médií Univerzity Karlovy. „Musí existovat reálný záměr. Pouhým mluvením se k ničemu nesměřuje,“ uvedl pro Blesk.cz Šlerka. A připomněl loňský případ, kdy soud uložil muži rok vězení s podmínečným odkladem na 30 měsíců za to, že na Facebooku pochválil atentát, při kterém v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci.

Osobně tuto novinku chápe v našem prostředí spíš jako neopodstatněnou, neboť podobných případů se mnoho nestává. „Češi popravdě spíše hledají, jestli to není způsob, jak nastolit cenzuru,“ uvedl. Na druhou stranu uznává, že pokud novela zatočí s veřejnými adoracemi trestných činů, může řada pachatelů přijít o svou motivaci.

Svoboda se podle něj ukrajuje zejména v období války. „Ve válce se bezpečnosti podřizuje svoboda. Nemůžeme mít válku a zároveň svobodu. A je otázka, jestli jsme opravdu ve válce,“ konstatoval a dodal, že v dnešní době panuje až jistá panika, v níž se lidé „rádi vzdávají některých svobod na úkor bezpečnosti“.

Podle Mareše novelizace potřebná je, a to především z důvodu upřesnění znění zákona. „V právnické komunitě se vedly debaty o tom, jak vlastně zákony vykládat. Nebylo tam úplně jasné, jak by různé projevy podpory nebo pomoci třeba Islámskému státu bylo možné dnes soudit. Někteří tam vyžadovali přímou vazbu na konkrétní teroristický útok,“ vysvětlil.

Zpřísnění trestů za podporu teroristických činů podle něj může mít odstrašující potenciál. „Může to pomoci v jednotlivých případech. Není to ale všelék, který by odstranil terorismus,“ uzavřel.

pekaaaros ( 16. srpna 2016 07:57 )

to už zaváděj preventivně před příjezdem "první várky" do Kostelce nad Orlicí ne?

tgbg ( 29. července 2016 09:01 )

Zatím teroristy podporuje vláda RUSSKA dovozem imigrantů do Evropy vy komunističtí zrádci!!!!

deep_ass_flsting ( 29. července 2016 06:59 )

Tak máš konečně obrovskou šanci.

aIIahakbar ( 29. července 2016 06:51 )

Já bych spíš řekl, že komunistické metody se vracejí.

cestr ( 28. července 2016 23:39 )

Radiožurnál dělá reklamu na nábor policajtů, prej to spěchá. To zase naberou kde koho

Zobrazit celou diskusi