Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Těhotenské testy i léky na bolest. Lidé místo lékáren nakupují na benzinkách

Autor: sou - 
28. července 2016
15:00

Prodej vyhrazených léčiv mimo lékárnu využívá stále více lidí. Vyplývá to aspoň z údajů firmy Medipoint, která provozuje zhruba 400 z dvou tisíc těchto prodejních míst. Zatímco lidé vidí jako výhodu možnost koupit si léky téměř kdykoli, lékaři před tímto trendem varují. Různě pojmenované léky totiž mohou obsahovat stejnou účinnou látku a může tak dojít k předávkování. V Česku obsahuje seznam vyhrazených léčiv pro volný prodej zhruba 300 položek.

„Mezi vyhrazená léčiva patří například čaje, dezinfekční přípravky, ale i léky na léčbu mírné bolesti. Kompletní seznam je dostupný v rámci databáze registrovaných léčiv,“ řekl Blesk.cz praktický lékař pro děti a dorost Petr Mylek. Jedná se o zhruba 300 položek. V řadě zemí je přitom okruh léčiv prodávaných mimo lékárny výrazně širší. 

Celkově je už na celém území České republiky téměř dva tisíce míst, kde si lidé mohou tyto léky koupit. Nacházejí se například na čerpacích stanicích, vlakových a autobusových nádražích nebo ve vybraných ubytovacích a lázeňských zařízeních. Lidé na nich prý hlavně oceňují to, že mají léky k dispozici, když je akutně potřebují.

Zájem je o léky na střevní potíže i bolesti zad

„Nejčastěji hledají úlevu od akutních potíží na cestách, jako je například bolest hlavy, střevní potíže nebo bolest zad. Jednou z nejvíce žádaných položek je ale třeba i těhotenský test. Náš sortiment zahrnuje základní doplňky stravy a léky na nachlazení, bolest, střevní potíže nebo například oční kapky,“ říká ředitel společnosti Medipoint Services Petr Malíř s tím, že v jejich boxech zákazníci naleznou také zdravotnický materiál na ošetření ran. 

Lidé, kteří se rozhodnou svůj zdravotní problém řešit sami, by si měli především vždy pečlivě přečíst příbalovou informaci. Tady se dozví vše potřebné o léku, co obsahuje, na jaké typy potíží je určený a jak jej dávkovat. Dále je důležité si hlídat, zda neužívají dva léky se stejným složením.

„Léky se mohou jmenovat různě a mít přitom stejnou účinnou látku a pak hrozí předávkování. Zvláště opatrné by při samoléčbě měly být těhotné ženy, rodiče při podávání léků dětem a senioři. V neposlední řadě je dobré vědět, kdy by měl člověk vyhledat lékařskou pomoc, pokud léky nepomohou,“ upozorňuje Mylek. 

Prodejci s certifikátem způsobilosti

„Pracovníci všech prodejních míst musí projít školením dle platné legislativy a získat certifikát způsobilosti prodeje vyhrazených léčivých přípravků. Jejich školení je kontinuální,“ upřesňuje doktorka farmacie Martina Štýbnarová. Školení probíhají pod dohledem zkušených akreditovaných školitelů v rozsahu minimálně 35 vyučovacích hodin, jeho součástí je jak samostudijní část, tak i prezenční výuka. 

Obsahem odborného kurzu pro prodejce vyhrazených léčivých přípravků jsou základní znalosti o ustanoveních zákona o léčivech, vyhrazených léčivých přípravcích, zejména o jejich indikaci a kontraindikaci, způsobu použití a nežádoucích účincích.

Na závěr kurzu skládá účastník zkoušku formou testu. „Závěrečný souhrnný test obsahuje 70 otázek. Pro úspěšné složení testu musí účastník kurzu správně zodpovědět minimálně 75 procent z nich. Po úspěšném absolvování zkoušky získává Osvědčení o odborné způsobilosti prodejce vyhrazených léčivých přípravků,“ uzavřela Štýbnarová.

hanka666 ( 28. července 2016 17:36 )

No byznys to je. Mě překvapilo v obchodáku v Americe, že volně v prodeji je celá souprava na zaplombování zubů. To jsem fakt koukala.

sorbonka ( 28. července 2016 15:34 )

Může se někdo divit, když praktický lékař ordinuje čtyři hodiny denně?

Zobrazit celou diskusi