Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová na grilu: Atentátníci si hráli na uprchlíky a vysmáli se nám

Autor: simao - 
28. července 2016
13:15

Přerušila dovolenou a vrátila se do Berlína na velkou tiskovou konferenci. Německá kancléřka Angela Merkelová tak reagovala na vlnu násilností, která se rozpoutala v Německu. Často spojovaných přímo s migranty či obavami z nich. Merkelová však zopakovala své přesvědčení, že je třeba pomáhat těm, kdo jsou v nebezpečí, opět zmínila kvóty. Atentátníky z řad uprchlíků ale odsoudila. Vysmáli se prý zemi, která jim chtěla pomoci.

„Sama pokládám za důležité, abychom nečekali na dobu po dovolené, ale abychom k tomu přistoupili dnes,“ vysvětlovala Angela Merkelová, proč přerušila dovolenou a tradiční velkou tiskovku s novináři v Berlíně nenechala až na září.

Teroristické útoky z poslední doby označila za deprimující a strašlivé barbarské činy. Zmínila přitom nejen útoky v Německu, ale i teror ve francouzském Nice či vraždu francouzského kněze přímo v kostele v Normandii.

„Je to zkouška pro nás pro všechny, je to zkouška, která se týká našeho životního stylu, našeho chápání bezpečnosti a svobody. Teroristé chtějí dosáhnout toho, abychom ztráceli pohled na to, co nás spojuje, chtějí narušit naši soudržnost, otevřenost i ochotu přijímat mezi sebe lidi, kteří se dostali do tísně. Zasévají nenávist mezi kultury i náboženství,“ upozorňovala Merkelová.

Vlnu obav vyvolaly v Německu útoky v Mnichově, Reutlingenu, Ansbachu či Würzburgu. V bavorské metropoli střílel 18letý Ali David Sonboly, zemřelo devět lidí. V Reutlingenu zabil Syřan svou těhotnou přítelkyni a zranil dalších pět lidí.

Taktéž syrský útočník se odpálil v Ansbachu na hudebním festivalu, zranil 15 lidí a v reakci na tento útok zvažuje řada kulturních akcí, že zakáže vstup lidem s batohy. Včetně pivních slavností Oktoberfest.

Merkelová: Výsměch zemi, která jim chtěla pomoci

Zpřísněná bezpečnostní opatření jsou však v plánu i jinde. A to i kvůli würzburskému incidentu, kdy si pět zraněných vyžádal útok 17letého afghánského mladíka se sekerou a nožem ve vlaku.

„Při útocích ve Würzburgu a Ansbachu se podle veškerých poznatků, které máme, jednalo o islamistické teroristické akty,“ uvedla Merkelová. „Již nyní je ale patrné, že kromě nebezpečí ze strany organizovaného terorismu, se objevují noví pachatelé, kteří byli doposud nenápadní. Potřebujeme lepší systém včasného varování,“ uvedla Merkelová.

Kancléřka upozornila, že k útokům dochází v místech, kde se může ocitnout každý z nás. Zároveň přiznala, že atentátníci z Ansbachu a Würzburgu byli uprchlíky. Nebo se za ně alespoň vydávali.

„Byli to dva pachatelé, kteří přišli do Německa jako uprchlíci, kteří hledali ochranu v Německu, nebo to alespoň předstírali... Vysmívají se zemi, která je přijala... Také dobrovolníci, kteří se o ně starali, to musí brát jako výsměch. Ti, co u nás hledají pomoc, hledají poté, co všechno ztratili, nový svět, pro ně je to také výsměch,“ bouřila kancléřka.

Merkelová je dlouhodobě kritizována za zpočátku příliš vstřícnou politiku vůči migrantům. Na mušce má německou kancléřku především opoziční Alternativa pro Německo (AfD) v čele s Frauke Petryovou. Po sérii incidentů vyzývá k pozastavení práva na azyl pro muslimy, které dle jejího místopředsedy Alexandera Gaulanda představují pro zemi bezpečnostní riziko.  

Merkelová nyní kontrovala tím, že Německo vede boj proti teroristům z Islámského státu, ale není ve válce proti islámu. Pro zajištění bezpečnosti je však podle Merkelové třeba mj. odhalovat lépe indicie radikalizace, zlepšit také výměnu informací mezi bezpečnostními orgány, lépe spolupracovat s Europolem či vytvořit Centrum pro bezpečnostní techniku, úřad, který by se zaměřil na moderní techniku a dekódování.

„Čelíme historické zkoušce. Zvládneme ji,“ věří kancléřka

Německá kancléřka si naopak pochvalovala třeba systém sdílení údajů o cestujících v Evropě. Právě na celoevropské úsilí v boji proti terorismu Merkelová kladla důraz, zmínila i posílení spolupráce, o kterém hovořila s prezidentem USA Barackem Obamou.

Na tiskovce také upozorňovala, že je nutné posílit navracení uprchlíků a zlepšit mj. spolupráci s Afghánistánem či se severoafrickými zeměmi. „Na celém světě je tolik uprchlíků, kolik doposud od 2. světové války nebylo. Po silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem, nyní se po těch strašlivých teroristických útocích ptáme: Podaří se nám to opravdu? Můžeme obstát v této velké zkoušce?“ tázala se Merkelová.

„Pro mě je jasné: Musíme stát za svými zásadami. A to je článek naší ústavy o nedotknutelnosti důstojnosti každého člověka.. To znamená poskytovat azyl těm, co jsou v ohrožení, kteří prchají před válkou,“ dodala Merkelová, která věří, že historický úkol spočívající mj. i v zajištění bezpečnosti pro občany a potírání islamistického terorismu zvládneme.

Evropská unie však podle Merkelové nedělá během současné krize dost. Kancléřka se tak opět projevila coby zastánce přerozdělovacího mechanismu na uprchlíky, projevila totiž zklamání, že se mezi členské země podařilo rozdělit jen několik tisíc lidí. Merkelová to přičítá „nedostatečné ochotě něco dělat“.

gogo ( 30. července 2016 18:27 )

 Merkelová že je naivní ?? To velice, velice moc slušně řečeno ....

lesnismes ( 29. července 2016 22:45 )

Vy? you kidding!!!

lesnismes ( 29. července 2016 22:40 )

Samozrejme ze ma frau Merkel pravdu a moji plnou podporu za moralni hodnoty ,kulturu a lidstvi ktere prokazala,buh ji na stokrat zehnej!!!! A ted spet k mistnim perverznim klauno-nackum, co v zivote zadneho muslima ani nevideli ani z rychliku a stejne dute preji vsem co nehazeji vsechny muslimy do jednoho pytle smrt a ja nevim co jeste desiveho .Go fu-ck you self!!!Ps:radsi bych mel za souseda pytel muslimu ,nez jednoho nacko-cecha hystericky zblbleho bleskem ci zemanem s chovancem .

maledivy2016 ( 29. července 2016 17:16 )

Lidi bijte a likvidujte ten lidský odpad islámský a každou muslimskou tlamu zarostlou a zabte každého araba, muslima od parchanta po dedky a baby muslimské! Je to jen lidskej póvl, odpad, hnůj co myslí jen na vraždění kohokoliv, kdo neuznává uchyla Mohameda, teplouse Alláha a proroka co ho kouřil! Je to pedofilni uchylna víra, zoofilii milují muslimský tlamy! SMRT ISLÁMU, ISIS A KAŽDÉMU, KDO JE PODPORUJE!

bibs_7 ( 29. července 2016 08:34 )

A to tý smradlavý qu.nde opravdu trvalo az dotedka, prijít na tohle????? Kazdý decko na ulici by jí to totiz bylo reklo uz pred rokem, svini, co sama chodí s ochrankou. Zorganizuje ji ted snad i vsem obcanum?????????????

Zobrazit celou diskusi