Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Hnusný čin psychopatů.“ Zdechovský: Evropa musí na podříznutí kněze odpovědět

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. července 2016
19:23

Dva devatenáctiletí mladíci podřízli ve Francii kněze přímo v kostele, ohavný čin si dokonce i natáčeli. Hnus, tohle do Evropy 21. století prostě nepatří, říká v rozhovoru pro Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). I jako katolík čin ostře odsoudil. Připouští, že za podobné činy nemusí být doživotí adekvátní trest. Ostře zakročit by se ale mělo dle něj i proti těm, kdo mládež v Evropě radikalizují.

„Zavraždění katolického 86letého kněze v kostele ve francouzském Saint-Étienne-du-Rouvray je hnusný, odporný zločin, který musí být stejně tvrdě potrestán. Ti, kdo nejsou humánní ve svých skutcích, si nezaslouží od nás ani kapku humanity,“ reagoval bezprostředně po útoku Tomáš Zdechovský na vraždu, které se dopustili dva mladí muslimové.

19letí atentátníci Adel Kermiche s komplicem Abdelem Malikem P. byli zneškodněni francouzskými jednotkami. Problém tím však nevyhasl. Navíc se opět ukázalo, že stejně jako v případě nedávného teroru v Mnichově vraždil velmi mladý člověk. Věřící, který se zradikalizoval.

„Někoho veřejně podřezat v 21. století je hnusný zločin a vždycky to zločin bude, nemá pro to omluvu žádné náboženství. Neznám boha, kterému by se líbilo vraždění někoho, komu je 86 let a kdo se šel modlit za oběti terorismu. Neznám,“ doplňuje pro Blesk.cz Zdechovský.

Zakročit se podle něj musí i proti lidem, kteří vzrůstající radikalizaci podporují. Okamžitě a rázně. Zdechovský volá po vyhoštění radikálních imámů. „Proti těmto lidem se musí zakročit, je to logické. Nechtějí žít v demokracii, spojeni s naší kulturou. Mají poměrně radikální názory. A pokud je mají, tak jsem pro to, aby se vrátili domů a tam si je vyznávali. Toto nepatří do Evropy,“ pokračuje český europoslanec.

K vyhoštění radikálních duchovních vyzval v pořadu Blesku i předseda vlády Bohuslav Sobotka, podívejte se:

Video  Musíme vyhostit radikální muslimské duchovní, říká Sobotka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V souvislosti s opakujícími se útoky ve Francii hovořil s několika francouzskými policisty a také zástupci policejních odborů. „Vyjadřovali mi, že už toho mají dost, že v Paříži slouží od rána do večera služby. Zástupci odborů kritizují, že ti lidé jsou vytěžováni, nemají dostatečné zázemí. Už snad někomu musí dojít, že tyto věci musí skončit, že musíme zvolit daleko razantnější rétoriku i způsob jednání,“ míní.

V poslední době došlo k řadě teroristických útoků – Nice, Mnichov, další incidenty v Německu. Ten poslední se však od nich lišil. Zemřel jeden člověk, avšak kněz, zabitý přímo v kostele. Jak vy coby katolík tento útok vnímáte?

Jako ten nejodpornější a nejodpudivější zločin psychopatů, který mohl nastat. Když někdo takový čin provede, musí být tak tvrdě potrestán, že všechny, kdo budou chtít něco podobného zopakovat, to musí doživotně odradit. Pachatelé takových činů by měli být tvrdě potrestáni. Dostat doživotí. I když nejsem zastánce trestu smrti, v tomto případě sám zpytuji svědomí, jestli to, že tyto lidi necháme někde ve vězení radikalizovat své okolí, je dostatečný trest. Tento čin mě zhnusil, udělat toto v civilizované Evropě a ještě si to natáčet je prostě něco hnusného.

Neobáváte se říci, že pojítkem pro útoky je nezvládnutá integrace muslimů. Je islám jako takový pro Evropany i s ohledem na poslední události zvýšeným nebezpečím?

Nemyslím si, že islám obecně, neházím všechny lidi do jednoho pytle. Proti radikálnímu islámu se tady ale dostatečně nebojuje. Dva roky proti němu poměrně jasně vystupuji a říkám, že je potřeba opravdu všechny radikální imámy okamžitě vyhostit, všechny lidi spojené s terorismem a nabádáním lidí. Vždyť i Evropský soud pro lidská práva se zastává lidí, kteří mají být vyhoštěni kvůli podezření z terorismu a kvůli radikalizaci mládeže. My si ještě ty lidi tady necháváme, zakazují státům je vyhazovat.

Jestli tu budeme humánní k lidem, kteří si naší humanitu nezaslouží, jestli si tu budeme nechávat lidi, kteří lžou a podvádějí při migrační proceduře, zneužili falešné pasy, použili falešnou identitu a hovořili nepravdivé skutečnosti, jestli si tu budeme tyto lidi nechávat na základě chybných rozhodnutí nějakých pseudohumanistů, tak si myslím, že Evropa nemá šanci přežít 21. století.

Útočníkům z francouzského kostela bylo 19 let, 18 let bylo mnichovskému střelci. Co říkáte na to, že tyto činy páchají takto mladí lidé?

Mladí lidé jdou jednodušeji zblbnout, jdou snáze radikalizovat. Když se kouknete na statistiky belgických tajných služeb, kteří lidé odcházeli bojovat za Islámský stát do Sýrie, tak to byli většinou mladí lidé mezi 15. a 20. rokem. Nemají zkušenosti, rodiny, nudí se životem, řada z nich se fláká, nic pořádně nedělá. Bohužel když jim někdo nabídne pevnou ideologii, řada z nich to využije a páchá to, co páchá.

Chtějí si vyzkoušet hraní na vojáky, střílení, vraždění. Řadu zločinů spáchali lidé, kteří vyrostli na evropských školách, někdy i prestižních univerzitách. Někdo je zradikalizuje, odjedou zpátky do Sýrie, účastní se největších zločinů. To musíme zastavit.

Francouzské útoky sledujeme zpovzdálí, v případě německých problémů platí, že se teror alespoň geograficky přesunul blíže k českým hranicím. Co to pro nás znamená?

Vždy si vzpomenu na Karla Čapka a Válku s mloky, kteří byli ‚až u Drážďan‘ a oni byli  ‚už u Drážďan‘. Musíme ale vést otevřenou diskusi, jinak necháme prostor pro radikály a lidi, kteří vyzývají k uzavření hranic, zrušení EU a podobným blbostem. Musíme terorismus porazit společně a opravdu napnout všechny síly, abychom vzrůstající radikalizaci utnuli. S tím, jak boje v Sýrii sílí, se fronta přesunuje někam jinam. Lidí, kteří mohou být takto zblblí, mají své životní problémy, může přibývat a bojím se, aby to nekončilo tímto způsobem častěji.

To, co se děje za poslední dva týdny, už je přelití toho pomyslného poháru, naprosté, a musí se na to jednoznačně, silně reagovat. Jinak tady budeme mít vzestup různých nacionálních stran a já se tomu nebudu ani divit. Lidé si pak vyberou někoho, kdo jim nabídne jasnou alternativu. Nyní trávím čas na Vysočině a povídám si s lidmi. Jsou opravdu naštvaní. Nemohu si hrát na intelektuála a nevidět, co se mezi normálními lidmi děje. Politici by neměli lhát o těch událostech, měli by hledat odpovědi.

gabreta ( 27. července 2016 20:05 )

Zdechovský by si nejdřív než něco řekne novinářům, měl promluvit s jejich předsedou "Bělodškou"! Ten sem s Kalouskem a Srábotkou islámisty chce!! Černopr*delníci byli sebranka prrolhaná vždycky!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa