Podobná situace s homosexuálními prostituty jako dnes panovala již před rokem 1989. Muži nabízeli své služby na nejfrekventovanějších místech Prahy, avšak tak trochu stranou od pozornosti. Spíše šlo o víceméně uzavřenou komunitu.

Postupem času se ženy začaly přesouvat do „vykřičených domů“ nebo privátů a dnes v ulicích najdete jen zlomek prostitutek oproti dřívějšku.

To potvrzuje i městská policie. „Za první polovinu letošního roku bylo strážníky na území městské části Praha 1 a 2 zjištěno 22 případů nabízení a poskytování sexuálních služeb na veřejných prostranstvích,“ řekla Blesk.cz mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Na ulicích tak ženy i muže nabízející se k sexu podle policie potkáte jen minimálně. „Co se týká oblastí, na dříve tolik exponovaném Václavském náměstí se díky opatřením ze strany strážníků a policistů sloužícím na tomto území podařilo tento jev výrazně eliminovat,“ sděluje dále Seifertová.  

Václavák a hlavní nádraží pro prostituty

Situace u mužů je v zásadě stabilní po celá desetiletí. „Co se týká homosexuální pouliční prostituce, v metropoli se mladí prostituti v řádu jednotlivců objevují převážně v lokalitě horní části Václavského náměstí a v prostoru hlavního nádraží a jeho okolí. Tento jev je již od předlistopadového období (1989), tudíž se jedná až na některé výkyvy o stabilní lokalitu,“ pokračuje Seifertová.

O tom, že o nich není moc slyšet a spíše se jedná o uzavřenou komunitu, není podle policie pochyb. „Z hlediska řešení problémů spojených s narušováním veřejného pořádku je tato činnost ve srovnání s ostatními negativními jevy považována za téměř bezproblémovou,“ dodává Seifertová. Zjednodušeně se tak nenabízejí náhodným kolemjdoucím přímo na ulici. Ty mnohem více trápí narkomani a bezdomovci, kterých je například kolem hlavního nádraží nesčetné množství.

Fotogalerie
10 fotografií