Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci můžou zůstat v Německu i bez azylu. Pomůže jim nemoc, studium i zločin

Autor: bud - 
28. července 2016
08:40

Útočník, který o víkendu v Německu odpálil nálož na hudebním festivalu a zranil desítku lidí, byl neúspěšným žadatelem o azyl ze Sýrie. Proč ho Němci ani po roce nevyhostili? Podle zjištění Blesk.cz to umožňuje tamní cizinecký zákon, který takové lidi toleruje. Stačí, když onemocní nebo studují. Riziko, že do Česka zamíří tisíce uprchlíků, je přitom reálné. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i proto zvyšuje ostrahy na českých hranicích s Německem.

Tisíce uprchlíků, kteří přijdou do Německa a neuspějí v azylovém řízení, tam mohou bez obav zůstat i několik měsíců. Umožňuje jim to totiž německá legislativa. „Právní institut „strpění-Duldung“ podle § 60a spolkového cizineckého zákona umožňuje za určitých podmínek odložit výkon vyhoštění,“ řekla Blesk.cz Milena Šimečková z konzulárního oddělení české ambasády v Berlíně. O tomto opatření mohou rozhodnout nejvyšší zemské úřady.

Tolerance trvá až rok

Za jakých okolností se tedy institut „trpění“ využije? Pokud například v zemi, odkud uprchlík přišel, není bezpečno, může v Německu zůstat až tři měsíce a za určitých okolností i rok. Je to i případ Sýrie, kde v současné době zuří občanská válka.

Právě z této země do Evropy proudí statisíce uprchlíků a pocházel odtud i atentátník z německého Ansbachu, který odpálil nálož na hudebním festivalu. Jeho žádost o azyl přitom byla zamítnuta už před rokem a Německo ho za tu dobu nedokázalo poslat pryč. Stejný problém se přitom může týkat desítek až stovek tisíc migrantů. Takto „trpění“ migranti sice v Německu nemohou legálně pracovat, jejich pohyb však zpravidla není striktně omezen.

Zákon stanovuje i další důvody, kdy uprchlík nemůže být vyhoštěn. Například pokud je mu méně než 21 let a studuje, může být vyhoštění pozastaveno až na jeden rok. Neomezené pozastavení se týká také neúspěšných rodičů dětí, které povolení k pobytu získaly. Zůstat v Německu může uprchlík také v případě, že je nemocný nebo spáchá nějaký trestný čin, například přepadení nebo znásilnění, a tamní orgány ho budou vyšetřovat.

Zvýšení kontrol na hranicích

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve středu řekl, že neúspěšných žadatelů o azyl mohou být v Německu stovky tisíc. „Je vážná obava, že by se tito lidé mohli pokusit překračovat nelegálně hranice do okolních zemí. Z tohoto důvodu budeme posilovat i ostrahu česko-německé hranice,“ uvedl Chovanec. Německá legislativa ukazuje, že je tato hrozba reálná. 

Česko už podle ministra vytipovalo místa na hranicích, v některých případech jde o lokality, kde se v blízkosti hranic na německé straně nacházejí azylová centra. V Česku jsou nyní na základě kvót přerozdělení migrantů čtyři lidé ze Sýrie. Ministr nepředpokládá, že by letos přibyli další.