Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Show, nebo šaškárna? Atmosféra v USA je přirozená jako hamburger, říká Telička

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. července 2016
20:21

Zatímco na nedávný nominační sjezd amerických republikánů se vydal europoslanec Jan Zahradil (ODS), do Filadelfie na sjezd demokratů, který nominoval do souboje s Donaldem Trumpem Hillary Clintonovou, vycestoval Pavel Telička (ANO). A pro Blesk.cz se podělil o několik svých postřehů přímo z místa. Poklonu vysekl první dámě Michelle Obamové, potěšila ho i Madeleine Albrightová, která před plným sálem zmínila Václava Havla.

Vystřídali se v reportérské roli. Čeští europoslanci Jan Zahradil a Pavel Telička za oceánem sledovali z první ruky, jak se zrodil očekávaný souboj o Bílý dům, ve kterém se střetnou v jednom rohu republikán Donald Trump, v druhém zástupkyně demokratů Hillary Clintonová.

Zatímco Zahradil se nedávno účastnil republikánského sjezdu v Clevelandu, Telička se z rozpálené letní Filadelfie, kde dali přednost delegáti Clintonové před Berniem Sandersem, nechal slyšet, že Trump ani Clintonová nejsou ideální volbou.

„Po diskusích s několika demokraty i republikány si říkám, ze největší výzvou pro oba v kampani je, aby se je lidé naučili mít rádi. Oříšek,“ napsal Telička na Twitteru, kde z nominačního sjezdu s pěti tisícovkami delegátů přinesl řadu postřehů.

„Potkávám hodně lidí, kteří by za jiných okolností Hillary Clintonovou asi nevolili. Nicméně Trump a jeho výroky a urážky je natolik iritují, vlastně on sám demokraty spojuje (a republikány štěpí). Já se asi na celé americké volby dívám stejnou optikou. Kdybych byl Američan, Hillary by asi nebyla můj cup of tea, ale takhle...,“ hlásil dále Telička. 

Telička: Je to show. Vystupují silní řečníci i zpěváci

Na cestu do USA byl Telička nominován svou bruselskou frakcí ALDE, jejíž předseda Guy Verhofstadt se nemohl zúčastnit, a tak požádal Teličku jako místopředsedu.

„Uvítal jsem to, pro mě je to nová zkušenost. Největším zážitkem je logicky zcela jiná kultura takové akce, než si já aspoň představuji, že zaznívá na sjezdech, kongresech, konventech evropských politických stran. Kdybych to měl vyjádřit jedním slovem, je to show,“ uvedl český europoslanec přímo z USA pro Blesk.cz.

O tamní show se během své cesty sám rozepsal. „Je to velká americká show; někteří Češi by asi řekli šaškárna. Ale kdo Ameriku pozná lépe, ví, že je to stejně přirozené, jako je pro USA příznačný hamburger. Opravdu to byla show, ale show zábavná. Projevy bavily (i když ne všechny) a nabíjely delegáty, lidé si to užívali. Nikdy bych si nepředstavil, ze delegáti během kongresu se budou kroutit a tancovat,“ uvedl Telička.

Nominační sjezd demokratů ve Filadelfii Nominační sjezd demokratů ve Filadelfii | EPA

Na pódiu se během sjezdu vystřídaly třeba zpěvačky Alicia Keys či Demi Lovato, v košili v barvách americké vlajky přispěchala herečka Meryl Streepová.

„Je to show, kde zaznívají silné politické názory, stanoviska, kde se v zásadě rýsují klíčové politické programové body, ale stejně tak tam vystupují děti, herci, zpěváci, najednou vidíte, že se v hledišti kroutí, vrtí a tancují lidé. Je to silně nabité a je to skutečně show. Slyšíte projevy, které kdyby měli vystřihnout třeba čeští politici, tak by rozhodně zaujali,“ dodal Telička pro Blesk.cz.

Největší dojem na něho udělaly projevy první dámy Michelle Obamové a černošského demokratického senátora Coryho Bookera. Projev dosluhující první dámy označil Telička za neskutečný a byl by prý rád, kdyby se dočkal dne, kdy podobný předvede i manželka českého prezidenta.

Nominační sjezd demokratů ve Filadelfii: Michelle Obamová Nominační sjezd demokratů ve Filadelfii: Michelle Obamová | ČTK

Albrigtová zmínila Havla

Sympatické Teličkovi přišlo i to, že na dění v Demokratické straně má stále velký vliv česká rodačka Madeleine Albrightová, se kterou se sám krátce setkal a prohodil s ní pár slov.

„Včera pozdě večer na konventu Madeleine Albrightová trochu shrnula svůj původ a zmínila také cestu s Hillary a Billem Clintonovými do Prahy včetně setkání s Václavem Havlem. Zmínila, jak Clintonová jedla české zelí, které neměla ráda, ale měla velmi ráda Václava Havla. Myslím, že když to zazní na konventu, který je na rozdíl od republikánského počtem účastníků nabitý a sledují to desítky milionů lidí po celé Americe, tak je to super poznámka a reklama naší zemi. Je i příjemné tady vidět, že tu má Česko svoji stopu,“ pochvaloval si pro Blesk.cz Telička.

Jak listopadové prezidentské volby v USA dopadnou, dle něj není nyní vůbec jasné a průzkumy nejsou směrodatné, rozhodovat se bude zhruba ve 13 „kyvadlových“ státech, míní český europoslanec. Tedy tam, kde se voliči mohou přiklonit na jednu či druhou stranu. Telička upozorňuje, že v Česku možná vnímáme americké volby jako jedny, ale volí se v pěti desítkách amerických států.

A tak shrnul alespoň výsledek demokratického sjezdu. „Výsledkem je nejenom to, že Hillary Clintonová získala nominaci, to se víceméně předpokládalo, ale především to, že její největší soupeř Bernie Sanders ji podpořil, a nikoli vlažně, ale velmi silně, možná i k nelibosti části svých podporovatelů. Její šance? To je mimořádně zajímavá otázka. Je to souboj dvou kandidátů, kteří v rámci těch stran, jež je nominovaly, nejsou zrovna populární, oblíbení. Řada voličů obou stran by si raději představila jiného kandidáta či kandidátku,“ uvedl Telička.

„Zároveň cítím i určitou obavu ze strany demokratických politiků, že Trump ve svém populismu a jednoduchosti oslovuje především bělochy mimo průmyslová centra, kterým se nevede dobře a kteří mají pocit, že jim ať demokraté, nebo republikáni dlouhá léta jenom lhali. Asi mírná favoritka je stále Clintonová, ale zdaleka není jasné, jak to dopadne,“ dodal Telička.

Hillary Clintonová oficiálně přijme nominaci demokratů ve čtvrtek, kdy sjezd ve Filadelfii končí. Ve středu se očekává mj. projev prezidenta Baracka Obamy.

maledivy2016 ( 28. července 2016 12:46 )

Lidi bijte a likvidujte ten lidský odpad islámský a každou muslimskou tlamu zarostlou a zabte každého araba, muslima od parchanta po dedky a baby muslimské! Je to jen lidskej póvl, odpad, hnůj co myslí jen na vraždění kohokoliv, kdo neuznává uchyla Mohameda, teplouse Alláha a proroka co ho kouřil! Je to pedofilni uchylna víra, zoofilii milují muslimský tlamy! SMRT ISLÁMU, ISIS A KAŽDÉMU, KDO JE PODPORUJE!

hanka666 ( 28. července 2016 07:19 )

Pátá kolona promluvila

speaker ( 27. července 2016 22:44 )

Lepsi by bylo kdyby slo 200 tisic bezencu zpet a muzi branili svoje staty.jak pravil Neff, transport tolika bezencu navratem je smutne komicka.

anno ( 27. července 2016 22:40 )

Přirozené by bylo, kdybys Teličko táhnul i s dvojčetem Sobotkou do Vaší milující Ameriky a nechal český národ na pokoji!!!!!!

speaker ( 27. července 2016 22:20 )

Jejich zvyk.u nas jsou kampane v krecich.snaha napodobit zapad, nebo na clunu. Ten zabira na silu volicu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa