Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Islamisté odpálili dvě bomby: Přes 40 mrtvých a více než 100 zraněných v Sýrii

Autor: ČTK, mb - 
27. července 2016
12:30

Při dvou bombových útocích v syrském Kámišlí nedaleko turecké hranice dnes přišlo o život nejméně 44 lidí. Dalších 140 osob utrpělo zranění. Jedna z výbušnin byla podle všeho umístěna v automobilu, druhá na motorce. K útoku se přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří obsadili rozsáhlá území v Sýrii i sousedním Iráku.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie, byla cílem útoku mimo jiné úřadovna kurdské policie a nedaleká vládní budova. Jedna z explozí byla tak silná, že se třásly výkladní skříně obchodů i v nedalekém tureckém městě Nusaybin. Dva lidé tam utrpěli zranění.

Město Kámišlí mají pod kontrolou převážně Kurdové, syrské vládní jednotky ale drží místní letiště.

Kurdsko-arabská aliance Demokratické síly Sýrie (SDF) je hlavní silou, která na severu Sýrie bojuje proti islamistům. Podařilo se jí získat kontrolu již nad několika oblastmi, které předtím ovládali ozbrojenci z IS. Demokratické síly Sýrie se zformovaly loni na popud Spojených států. Mají až 25 tisíc členů a hlavní složkou jsou kurdské milice. Odhaduje se, že Arabů je v této koalici asi pět tisíc.

tredan ( 27. července 2016 15:56 )

Všechny chlapy běžence ihned vrátit do svých vlastí nechť si vlast a lid brání!!!!! Z Evropy i Turecka a hned jich budou miliony!!!!

tredan ( 27. července 2016 15:49 )

Nejméně čtyři rakety, které Rusové ve středu vypálili do Sýrie z Kaspického moře, nedoletěly do cíle, ale dopadly na území Íránu. Ruská letadla ve čtvrtek druhým dnem bombardovala cíle v Sýrii. Moskva přiznala, že její letadla nemíří výhradně na radikály z organizace Islámský stát (IS), jak Rusové tvrdili ve středu, ale na několik známých teroristických skupin. Syrská opozice ohlásila, že při ruských akcích zemřely desítky civilistů, avšak ruský prezident Vladimir Putin to označil za informační válku, s níž počítal. A více a více případů. Není to zvláštní?

tredan ( 27. července 2016 15:43 )

Nedaří se často Celkem 113 zemí včetně Ruska - nikoliv však Sýrie - podepsalo smlouvu zakazující používání ze vzduchu shazovaných zápalných zbraní v oblastech s koncentrací civilistů, připomíná zástupce HRW. Doplňuje, že v reakci na poslední dopis této organizace vyzývající k posílení snah o přijetí mezinárodního zákona o zápalných zbraních ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připustil, že zápalná munice způsobuje v Sýrii "značné lidské škody", avšak za důvod označil její nesprávné nasazení. Kvůli pokračujícím bojům je těžké určit přesný dopad posledního nasazení zápalných zbraní na civilisty, ale správa nemocnice v Anadanu tvrdí, že právě takové bomby zasáhly a poškodily 16. června toto zdravotnické zařízení, poukazuje zástupce HRW. Zdůrazňuje, že zasažení funkční nemocnice jakoukoliv zbraní je porušením válečného "Časté užití zápalné munice v Sýrii a záběry zveřejněné Russia Today ukazující ruské nasazování těchto zbraní přitáhly pozornost médií, podnítily OSN k šetření a znepokojení vyjádřily Turecko, Spojené státy a Velká Británie zda nejde o záměr"

hejhej ( 27. července 2016 15:13 )

Islámský stát plný lidských zrůd už mohl dávno zlikvidovaný, kdyby je USA nezasobovala zbraněmi. Američanů nejde o lidi, ale o africké nerostné bohatsví. Kdyby se všechny státy spojili proti islámským zrůdám ,museli by je pozabíjet. To ale západ nechce, oni chtějí rozvrátit Evropu a vyprovokovat Rusko k válce, proto tupé muslimy vybavovali mobilními telefony a vozili je svými loděmi do Evropy.

malicek ( 27. července 2016 13:30 )

islamiste si nedaji pokoja, tohle bude pokracovat az docili toho co chteji. jedine rusaky na ne a vyhubit , pouzit atomovku jak rekl havel, humanitarni bombardovani. verte ze to je jedine reseni.

Zobrazit celou diskusi