Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cesta do Německa nás stála majlant, ale dostaneme dávky, píše uprchlice Blesku

Autor: Václav Lang - 
27. července 2016
05:23

Dostat se do Evropy není pro uprchlíky levná záležitost. 28letá běženkyně Raziyeh, která v první polovině letošního roku přešla z Íránu do Německa a je nyní s Blesk.cz v kontaktu, uvedla, že jen za převaděče zaplatili s manželem v přepočtu přes sto tisíc korun. Věří ale, že po udělení azylu v Německu dostanou sociální dávky.

„Cesta do Německa nás vyšla asi na tři tisíce eur na osobu (asi 81 tisíc korun),“ uvedla pro Blesk.cz Raziyeh. Z Íránu utekla s manželem zkraje roku, neboť konvertovala ke křesťanství a v muslimském státu se bála ukamenování. Putovala přes Turecko, Řecko (kde se s ní autor textu seznámil), Srbsko, Maďarsko, Rakousko až do Německa.

Zmíněné tři tisíce eur padly na služby převaděčů. Pomohli jim dostat se z řeckého tábora Idomeni až do západní Evropy. Jídlo ani oblečení si nekupovali, minimum potravin dostávali. Podle jejích dřívějších slov ji vyšla tajná cesta člunem z Turecka do Řecka na 1200 dolarů (skoro 30 tisíc korun). Za transport z Řecka do Rakouska zaplatili dohromady s manželem asi 4300 eur (108 tisíc korun). Dohromady tedy jde o částku blížící se 140 tisícům korun, s cestou byly ale spojeny i další náklady. Manželé odhadují výslednou sumu na víc než 160 tisíc.

Běženkyně ale tvrdí, že peníze měla našetřené, a navíc má bohatou rodinu. „Otec je řidič kamionu a matka je učitelka. Vlastní navíc část podniku na opracování kamene,“ upřesnila. Spoléhá také na peníze, které dostane od německých úřadů.

Už nyní pobírá skromnou částku ve výši několika set korun týdně, po určitém administrativním posunu by si měla přilepšit. S konkrétními vyhlídkami se reportérovi Blesk.cz svěřila, nechtěla ji ale zveřejnit. Rozhodně se však nejedná o závratnou sumu, v přepočtu jde o jednotky tisíc korun měsíčně. 

Na pašování uprchlíků se specializuje řada skupin. ČTK ve čtvrtek informovala o tom, že se Europolu podařilo rozbít převaděčskou síť, která migranty převáděla přes hranice. Tvořilo ji celkem 25 ruských občanů původem z Čečenska. Za cestu do Rakouska prý chtěli kolem 300 eur (přes 8 tisíc korun) za osobu, do Německa 700 až 800 eur (19 tisíc až 21,5 tisíce korun). Přepravili tak prý do Evropy nejméně 200 lidí.

Blesk.cz strávil v Idomeni mezi uprchlíky týden. Podívejte se na reportáž:

Video  Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství  - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

asijo ( 27. července 2016 16:12 )

Konečně to migranti přiznali,že neutíkají před nebezpečím,ale pro dávky do Německa.

sores ( 27. července 2016 16:11 )

 Ten doby.tek černý co znásilnuje už i staré babky si že.rou a bydlí z daní lidí co poctivě pracují. Do našeho buranova českého přijde na podzim několik tisíc siřanů dle TN a češi budou držet opět hu.bu a budou je ze svého živit.

vitalika ( 27. července 2016 15:00 )

 No v Německu je dostávají jedni čmoudi a z nás druzí čmoudi jaky je v tom rozdíl žádný☺☺☺☺

hejhej ( 27. července 2016 14:28 )

Táhli za bezpracným životem. Stačí vidět ty ženské v hadrech na hlavě a je jasné, že jsou vyčů.raní mislimáci. Žáden útěk před válkou, ale pro peníze. A budou se množit a množit, nic jiného neumějí a přiživníků a vrahů bude přibývat - podle koránu.

prycsnima ( 27. července 2016 08:52 )

 Zmr di přišli vysávat sociální systém. Celoživotně Hartz IV. Byt zdarma a měsíčně 400 eur na osobu + další výhody a poukázky.O tom si může mnoho Němců nechat jen zdát. Zmr di vych caný. Nevěřím nikomu že konvertoval Muslimáci jsou prolhaný .

Zobrazit celou diskusi