Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syřany zdarma ubytovali na ostrově. Stěžují si na důchodce a zkusili se upít

Autor: mb - 
26. července 2016
12:10

Několik syrských rodin se stalo součástí britského projektu, který za ně hradí ubytování a dává jim přístup k sociálním dávkám, stejně jako právo pracovat. Dvě rodiny, které žijí na malebném skotském ostrově Bute, jsou však nespokojeny. Procházky po plážích už běžence nebaví, ostrov je dle nespokojenců „plný starých lidí, kteří tam přišli umřít“.

„Nic se tu neděje, nic tu není. Já už se ani nenudím, mám teď depresi. Mám pocit, že mi zbývá jediná možnost – umřít tady. Jen tu umřít, nic víc,“ stěžuje si Abd (42), který žije na ostrově se svou ženou a čtyřmi dětmi na náklady státu. Uprchlíci ze Sýrie jsou součástí programu, který má v zemi do čtyř let usídlit 20 tisíc běženců.

„Nečekal jsem, že skončím na ostrově. Mysleli jsme, že pojedeme do Londýna nebo Manchesteru. Řekli jsme, že chceme odjet z ostrova, ale úředníci nám vždycky řeknou: Vynaložili jsme hodně peněz, abychom vás sem dostali. Mám pocit, jako že tu musím zůstat. Cítím se ponížen. Nepřijel jsem sem, aby mě tu někdo kontroloval,“ stěžuje si Abd.

Podobné pocity má i jeho manželka Rasha, které vadí, že je tu „hodně starých lidí“, ostrov prý připomíná místo, kam „lidé jezdí umřít“. Abda deprese natolik ovládla, že se prý dokonce pokusil o sebevraždu otravou alkoholem. Během jednoho večera vypil láhev whisky a skončil v nemocnici.

Nespokojená je na ostrově i Rashiina sestra Fatima a její manžel Hasan, které již omrzely procházky po písečných plážích i jednotvárná příroda skotského ostrova.

Na stížnosti imigrantů zareagovala tamní radnice. „Mrzí nás, že tyto dvě rodiny nejsou na ostrově Bute spokojeny. To ale nejsou názory většiny rodin, které sem byly přivezeny,“ prohlásil mluvčí radnice.

Jak by se situace měla řešit, Abd naznačil v rozhovoru pro britská média. „Chtěl bych být někde, kde je více Arabů, naučil bych se tak rychleji anglicky a našel práci,“ doufá v přesídlení do většího města imigrant ze Sýrie.