Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Slovensku zastřelili medvěda (†6) z Tábora. Nechtěl žít v betonové kóji, tak ho zabili

Autor: Vlaďka Hradská - 
26. července 2016
05:00

Patřil mezi oblíbené obyvatele táborské zahrady. Medvěd Balú (†6) byl ale zapůjčen ze slovenské zoo a po čtyřech letech se musel vrátit. To se mu stalo osudným. Protože utíkal, vedení zoo ho nechalo po návratu zastřelit!

Nechtěl žít v malém betonovém výběhu, do kterého ho v bojnické zoo zavřeli. Snažil se proto utéct tam, kde byly stromy a příroda, na něž byl zvyklý z Tábora. To ho ale stálo život. Balú ve čtvrtek utekl. Z malého betonového výběhu se dostal do prostoru před druhým ohrazením.

V Zoo Tábor byl výběh pro medvědy jinak koncipovaný. Byly tam stromy, po kterých se medvěd naučil lézt,“ řekla deníku Sme.sk mluvčí bojnické zoo Simona Kubičková. Po půlhodině byl útěkář, který nikoho neohrozil, chycen. „Přivolaný veterinář ho uspal a utratil. Medvěd totiž projevoval známky agresivity, navíc hrozilo, že i v budoucnu by se pokoušel o útěk,“ dodala Simona Kubičková.

Smrt huňáče veřejnost šokovala. Zaskočen byl i majitel Zoo Tábor Evžen Korec. „Balúa jsme vrátili i s medvědicí Nelou na základě deponační smlouvy. Za 4 roky, kdy tito medvědi v Táboře žili, si je oblíbili návštěvníci i ošetřovatelé. Žádnou agresivitu či pokusy o útěk jsme u nich nikdy nepozorovali. O to víc nás unáhlené zabití Balúa překvapilo,“ řekl Blesku Evžen Korec.

Lidé na sociálních sítích: Žil v hrozných podmínkách!

„To je hnus. Jde mi z toho mráz po zádech. Zasahujeme do přírody, držíme zvířata v zajetí a rozhodujeme o jejich chování. Z toho by se měl někdo zodpovídat.“ Štěpánka Severka

„Místo usmrcení nevinného zvířete měli udělat něco, aby se to už nezopakovalo. To zabijí každého, když uteče? Nikomu nic neudělal a oni ho chladnokrevně zabijí!“ Lucie Weissová

„Nedávno jsme byli v Táboře v zoo a medvěd na stromě byl velkou zajímavostí. Po chvilce slezl a dál se procházel po velikém výběhu. Medvěda je škoda, měli ho vrátit nebo se poradit.“ Lucka Kahounová

„Ten výběh je strašný. Lituji ta zvířata. Beton a trochu shnilé vody v betonové jámě. Po 50 letech by konečně mohli chudákům medvědům udělat trochu lepší prostředí.“ Anmilka

cestr ( 29. července 2016 00:33 )

Stejskalo se mu asi i po partnerce, zvířecí pár je družný na věky. Fakt blbci, no jsou všude .

cestr ( 29. července 2016 00:30 )

Medvěda tedy uspali... posléze mu pro jistotu nastříkali slzný plyn do oči... a když se ten medvěd polekal, rozrušil a snažil se bez známky agresivity schovat a utéct na strom, tak jej zastřelili. Co to tam je za kret...ény? Je ministr blázen?? To je na vyhazov všech, ředitele i ošetřovatelů a veterináře. Navíc bych přidal trestný čin týrání zvířat. Vážení, zkuste si dát uspávadlo a pak kasr do očí! Tedy i na čenich, který mají medvědi citlivý. Určitě nezaspí, když ho to bude pálit a fakticky se divit, proč mu lidé ubližují. Přirozená reakce je pak i v omámeném stavu snaha o útěk, ne agresivita. Zrovna tento medvěd byl navíc na lidi zvyklý. Ani v době svého útěku u tupých ošetřovatelů /tyranů/ v Bojnicích nejevil jakékoliv známky agrese. Pouze šel za stromy, tedy něčím, na co byl předešlá léta zvyklý. A dostal kulku. To by chtělo stejný postup zopakovat i pro ministra, ředitele ZOO a ošetřovatele. Spletli si asi místo... ZOO nejsou jatka.

kinki ( 27. července 2016 15:48 )

myslis tym seba???

cyrilko ( 26. července 2016 21:52 )

Nie je pravdou, že medveď Balů bol uspaný. Po prelezení betónovej ohrady výbehu pobehoval medzi plotom a betónovou stenou. Jeden návštevník to zbadal a ohlásil riaditeľovi. Ten so svojimi pomocníkmi šli odchytiť medveďa. Riaditeľ postriekal medveďa slzotvorným plynom a ten z nepríjemného pocitu vyliezol na strom, kde pomocník so súhlasom riaditeľa nelegálnou zbraňou medveďa odstrelil. Do medií síce hovorkyňa ZOO povedala verziu, že medveď bol uspamý šipkou a z obavy aby medveď v budúcnosti neohrozoval návštevníkov zoo, medveďa veterinár humánne utratil. Toto však sa nezakladá na pravde. Nakoniec svedkovia prehovorili ako pracovníci zoo na čele s riaditeľom zviera popravili. Verejnosť žiada ministra životného prostredia aby riaditeľa odvolal. Tak uvidíme, či minister ma gule alebo len mešce na euráče.

naidka ( 26. července 2016 19:52 )

Asi před deseti lety jsme byli na Slovensku na dovolené a docela se mi líbila turistická oblast Bojnice - Nitrianské Rudno nebo Pravno. V ZOO jsme tehdy byli taky a celkový dojem tenkrát mi nepřipadal nijak hrozný. Jestli to tam nějak zmršili, měli si uvědomit, že Bojnický zámok je turistický tahák a podle toho měli pečovat i o ZOO. V tomto případě měl ředitel táborské ZOO vědět, do jakých podmínek míša jde, popř. ho tam vůbec nepustit. Slováci chtěli mít pokoj, tak chudáka medvěda uspali a proč nebo KDO to povolil, to ví jen Bůh Otec.

Zobrazit celou diskusi