Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Britové vydají podnikatele Savova. Češi ho stíhají za krácení daní

Podnikatel František Savov
Podnikatel František Savov  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: ČTK, val - 
25. července 2016
12:35

Velká Británie vydá do České republiky podnikatele Františka Savova, který je stíhán v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti. V pondělí to potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle ní je rozhodnutí pravděpodobně pravomocné, ohledně dalšího postupu vydávacího státu odkázala na britskou stranu. Zástupce Savova Jan Hrubeš uvedl, že odvolací soud nezohlednil při rozhodování o vydání věcnou podstatu případu. Podnikatel se chce dále bránit právní cestou.

„Obdrželi jsme rozhodnutí britské strany o vydání. Domníváme se, že je pravomocné,“ sdělila Zenklová bez dalších podrobností.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v Londýně. Savov, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance.

Zástupce Savova: Využijeme veškerých nástrojů obrany

„Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR,“ sdělil Hrubeš.

O plánovaných právních krocích konkrétněji hovořit nechtěl. Vyjádřit se odmítl i k tomu, zda rozhodnutí o vydání nabylo právní moci. Podle něj je absurdní, že by tuto otázku měl komentovat jeho klient namísto příslušných českých úřadů.

V případu Octavian je obviněno 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta.

Podnikatel František Savov Podnikatel František Savov | archiv Blesk.cz

Čtyřiačtyřicetiletý Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý. V minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Je prý ale přesvědčen o tom, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v realitách a letecké dopravě.

Ústavní soud loni odmítl jako neopodstatněnou podnikatelovu stížnost proti policejnímu zajištění 648 milionů korun na jeho bankovním účtu. Stejně tak zamítl i Savovovu stížnost proti zahájení trestního stíhání.

V Česku je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina dále působí na internetu a na knižním trhu.

Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi