Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Adopci dětí partnerů by Češi homosexuálům povolili. Pro je 62 procent lidí

Homosexuálové by podle novely mohli adoptovat dítě druhého z registrovaných partnerů. Dítě by tak mělo právo na výživné či sirotčí důchod.
Homosexuálové by podle novely mohli adoptovat dítě druhého z registrovaných partnerů. Dítě by tak mělo právo na výživné či sirotčí důchod.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
25. července 2016
12:10

Právo adoptovat děti partnera či partnerky by homosexuálním mužům a ženám přiznaly více než tři pětiny lidí, proti je necelá třetina. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). O příslušnou novelu zákona se v polovině července přeli poslanci.

Sněmovní debata o tématu byla velmi ostrá. Proti homosexuálům razantně vystoupila poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová, v debatě mimo jiné řekla to, že se homosexuálové budou snažit legalizovat sex s dětmi. Premiér a šéf vládní ČSSD Bohuslav Sobotka ji poté vyzval, aby se za své „nemístné a urážlivé výroky“ o homosexuálech omluvila, Nytrová to ale odmítla.

Jiný názor má ale oproti poslankyni 62 procent veřejnosti. Proti adopci dětí registrovaných partnerů je jen třetina lidí. Kladné stanovisko převážilo také v případě adopcí dětí z institucionální péče, tedy z dětských domovů. Pro takovou adopci se vyslovilo 48 procent dotázaných, proti bylo 43 procent lidí.

Právo homosexuálů uzavřít registrované partnerství uznávají podle průzkumu tři čtvrtiny lidí, proti je přibližně pětina. Norma o uzavření registrovaného partnerství je v platnosti právě deset let, uzavřeno jich bylo 2322. O svazek stáli více gayové než lesby.

Video  Petra Hanzelínová vychovává dvě dcery, jejich biologickou matkou ale není. Jaké problémy to přináší?  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„V názoru na právo osob stejného pohlaví uzavřít sňatek je česká veřejnost méně jednoznačná, i když i zde, byť mírně, převážil souhlas nad nesouhlasem,“ uvedlo CVVM. Sňatek by povolilo 51 procent oslovených, nesouhlasné stanovisko vyjádřilo 43 procent respondentů.

Pracovníci CVVM se také ptali, zda by podle účastníků průzkumu přiznání k homosexualitě způsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi ve městě či obci, kde dotázaný žije. Podle 48 procent Čechů by problémy nastaly, opačný názor má 43 procent lidí. Oproti loňsku názor, že by přiznání homosexuality způsobilo potíže, mírně oslabil.

Práva homosexuálů podporují podle průzkumu spíše mladí lidé, vysokoškoláci a osoby s dobrou životní úrovní. Lidé, kteří práva podporují, také častěji uváděli, že mají mezi homosexuálními muži nebo ženami přátele a že by přiznání k homosexuální orientaci podle jejich názoru nezpůsobilo člověku v místě jejich bydliště potíže.

Průzkum se uskutečnil od 3. do 20. června a zúčastnilo se ho 1005 obyvatel Česka ve věku od 15 let.

aaobcanka ( 26. července 2016 14:23 )

Filip P., O.: Vít Kaňůrek, Vsetín 00:27:23 Nějak nevím, kde p.Marxová vzala informace o tom, že homosexuál = pedofil ?! Odp.: Musíte dohlédnout k faktu, že je to cesta pro pedofily, jak legálně adoptovat děti, když se budou vydávat za homosexuální skupinku. Homosexuálové se v posledních letech roztáhli, neboť jim to umožňuje snadná sounáležitost po sítích a domlouvání nátlakových aktivit, čímž vytváří dojem početnosti a moci. Ovšem jen ubohé dítě by mělo radost, když někdo potká jejich tatínky v kožených kostýmcích s holými zadky ! Pryč s pochody "hrdosti", kde vystrkují konečníky. Také je třeba vzít v potaz, že jsou největšími roznašeči životu nebezpečné choroby jen pro jejich promiskuitní ukájení chtíče. Posledních 20 let samé kiksy. Rozdávání majetku zahraničním firmám, legalizace papalášské kriminality a pro ty, co se do legalizace "nevešli", amnestie od ekonomického idiota Klause, zvaní imigrantů, legalizace sexuálních atypů, vlezdozádelismus Americe. A když poslankyně řekne pravdu, tak ji ukřičí homosexuální lobby právě se rojící na facebooku a ostatní poslanci nemají dost koule na to, aby také přiznali, že si myslí totéž. František K, H.: S poslankyní Nytrovou plně souhlasím, neboť vyjádřila veřejně mínění většiny normálních spoluobčanů. Méně pochopitelný k dané věci je ale postoj ministr. Marksové,která ji doporučuje odchod do jiné strany, a premiera Sobotky, který s poslankyni Nýtrovou o jejím názoru na homosexualitu chce hovořit. Zajímavé je, že jim vadí na danou věc veřejně řečený názor členky jejich strany, ale vůbec jim nevadí hanebné, hrubé útoky na prezidenta, který je hlavou našeho státu. Sobotka k aféře ukradené státní prezidentské zástavy ze střechy hradu, dokonce veřejně pro TV prohlásil,že když máme Cimrmana,tak si s trenglema na střeše Hradu taky poradíme. A k tomu p.Marksová s vedením jejich strany mlčeli. Voliči ČSSD mají jasno, kdo by měl opustit jejich řady.

zednik ( 25. července 2016 14:23 )

Plácáš nesmysly. Ani mě to nestojí za to, ti to vysvětlovat. To je jako bys sem kopíroval, že přijde konec světa , protože nějaká sekta to má na webovkách. Ach jo, tebe lze utáhnout na nudli , ty jsi pro b láznivou a zlou Nytrovou ten pravý posluchač.

zednik ( 25. července 2016 14:20 )

Plácáš nesmysly. Ani mě to nmestojí za to, ti to vysvětlovat.

lug70 ( 25. července 2016 14:15 )

Mocní v prosazení zvrhlostí americké agendy používají tzv. metodu Owertonových oken, což je po našem salámová metoda nebo pomalé uvaření žáby. Myslím, že legalizací adopcí homosexuály to ještě neskončilo a na řadu přijde teď legalizace pedofílie, jak předpověděla i jedna z mála rozumných lidí ve sněmovně, poslankyně Nytrová.http://www.lifenews.sk/content/met%C3%B3da-overtonovho-okna-ako-presadi%C5%A5-nepresaditeln %C3%A9-napr-kanibalizmus

mirkli ( 25. července 2016 14:09 )

Napřed chtěli registrované partnerství jak tvrdila jejich vůdčí osobnost pan-paní (aby to oslovení nenapsal špatně) Hromada a adopce dětí v žádném případě nepřichází v úvahu. A ejhle uz je to zase jinak. V žádném případě toto nesmí povoleno!

Zobrazit celou diskusi