Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší skladatel filmové hudby se v Praze chystá na světové turné

Nejlepší skladatel filmové hudby se v Praze chystá na světové turné.
Nejlepší skladatel filmové hudby se v Praze chystá na světové turné.  (Autor: Profimedia, archiv Blesk)
Autor: ČTK - 
23. července 2016
21:37

Jeden z nejuznávanějších autorů současné filmové hudby James Newton Howard se v těchto dnech připravuje v Praze na své světové turné. Autor hudby k snímkům Já legenda, Hunger Games, Temný rytíř, Šestý smysl, Pretty Woman, Vodní svět, King Kong, Collateral, Znamení nebo Peter Pan se chystá na vystoupení s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO). Skladatel na podzim v příštím roce vystoupí také v Praze. ČTK o tom za organizátory informoval Martin Zvoníček.

„Setkal jsem se v Praze s orchestrem, se kterým budeme vystupovat během turné. Dostal jsem na něj doporučení od mého přítele a skladatele Hanse Zimmera, který s nimi spolupracoval. Orchestr je výborný,“ uvedl Howard.

Americký rodák J. N. Howard se skladatelem Zimmerem vytvořil hudbu k batmanovským filmům Temný rytíř a Batman začíná. Nyní Howard pracuje na očekávaném snímku Fantastická zvířata a kde je najít, který má být volným pokračováním kouzelnické ságy o Harrym Potterovi. Film, jehož předlohu napsala J. K. Rowlingová, bude mít premiéru na podzim.

Howard má na svém kontě osm nominací na Oscara, čtyři nominace na Grammy a stejný počet nominací na Zlatý glóbus. Složil hudbu k více než 120 filmům. V tuto chvíli se připravuje na koncertní turné, které se uskuteční v roce 2017. Howard za dirigentským stolkem povede ČNSO, se kterým představí nejslavnější skladby své tvorby.

Pro ČNSO jde o další spolupráci s významným světovým skladatelem filmové hudby. Vedle Zimmera ČNSO vystupoval také s Enniem Morriconem, se kterým navíc natočil Oscarem oceněnou hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Orchestr bude také v této sezoně mimo jiné spolupracovat se skladatelem Dannym Elfmanem na programu Ukradené Vánoce Tima Burtona, který v Praze uvede 13. prosince.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi