Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Číně zabíjí záplavy, 16 milionů lidí bylo evakuováno, další se pohřešují

Autor: ČTK, ula - 
23. července 2016
13:20

Nejméně 87 mrtvých si v Číně vyžádaly prudké deště provázené záplavami a sesuvy půdy. Asi 16 milionů lidí bylo nuceno opustit své domovy, oznámila dnes tamní média. Agentura AP uvedla, že v nejhůře postiženém městě Sing-tchaj na severu země se pohřešuje dalších 13 lidí.

Vzhledem k počtu pohřešovaných se dá očekávat, že celkový počet mrtvých se ještě zvýší. Přímé ekonomické škody na úrodě vláda odhadla na více než tři miliardy dolarů (73,8 miliardy Kč). V souvislosti s nynějšími záplavami se také zřítilo na 50.000 domů.


Jednu vesnici u města Sing-tchaj záplavy ve středu téměř smetly z povrchu, zatímco lidé ještě spali. Fotografie z místa zachycovaly utopené děti v blátě. Rozhořčení vesničané se ptali úřadů, proč nenařídily včas evakuaci, zatímco úřady svalují vinu na hrázné. Tisk tvrdí, že povodeň se přehnala přes ves kvůli zúžení koryta řeky komunálními stavbami.


Čínu od začátku letošního roku trápí série povodní, které přinesly zkázu i do jindy spíše vyprahlých oblastí. Podle oficiálních údajů za první pololetí kvůli záplavám zemřelo nebo bylo pohřešováno téměř 600 osob.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi