Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Útok v Mnichově: Kdo byl vrah, který střílel na děti a zabil 9 lidí?

Autor: ČTK, všm - 
23. července 2016
11:37

Pachatelem pátečního útoku v Mnichově byl osmnáctiletý Němec íránského původu, který v bavorské metropoli žil přinejmenším dva roky a policii dosud nebyl znám. Podle informací médií měl být „sedm let šikanován“ a cítil se jako Němec. Vyplývá to ze záznamu konverzace útočníka s neznámým mužem. Střelec zabil 9 lidí, 16 zranil.

Na sociálních médiích se objevila nahrávka, kterou natočil jakýsi muž zřejmě žijící nad nákupním centrem, kde došlo ke střelbě. Z balkonu či okna pokřikuje na útočníka, který stojí na střeše. Křičí na něj mimo jiné nadávky a uráží ho jakožto cizince. V rozhovoru střelec několikrát zmíní, že je Němec, že byl 7 let šikanován a že si proto musel koupit zbraň. Pravost videa není potvrzena.

 

Podle sousedů a spolužáků šlo o tichého mladíka. „Žil hned vedle mě. Můj kamarád s ním navíc chodil do školy a říkal, že to byl takový tichý kluk. Poznal ho z videí,“ popsala Bildu žena.

Podle serveru Focus Online se mladý muž léčil na psychiatrii a bral antidepresiva

Nic nenaznačuje tomu, že by se na činu podílely i další osoby. Na tiskové konferenci to časně ráno řekl mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä. Policie podle něj zatím nedokáže říct, zda byla střelba teroristickým útokem nebo činem šílence. 

Útočník začal střílet z pistole nedaleko rychlého občerstvení v pátek krátce před 18:00 SELČ. Poté se přesunul k obchodnímu středisku Olympia a pokračoval ve střelbě. Zabil devět lidí a zranil 21 dalších. Šestnáct zraněných zůstává stále v péči lékařů, tři z nich mají vážná zranění.

Policisté se pokusili útočníka zastavit a stříleli po něm, zatím ale není jasné, jestli ho zasáhli. Kolem 20:30 nalezli jeho tělo nedaleko místa činu, dosavadní vyšetřování podle nich naznačuje, že se střelec sám připravil o život.

Osm z obětí jsou lidé do 21 let.

ČTĚTE VŠE O ÚTOKU V MNICHOVĚ

Fotogalerie Střelba v nákupním centru v Mnichově 91 fotografií

hukrates ( 24. července 2016 04:14 )

Noramm: Myslím, že tady je dost zbytečný plýtvat rozumnými argumenty... tenhle mladík byl natotata is a zítra se bude vraždit u vás v kotěhůlkách!

Dakl ( 23. července 2016 14:02 )

 A takového je asi problém zradikalizovat. Tak teď ještě tu o Červený Karkulce. Když nám ji přečte frau Merkel, tak to nebude mít chybu

auslak ( 23. července 2016 13:52 )

Francouzský prezident řekl , že to byl teroristický čin.

noramm ( 23. července 2016 13:16 )

Jak by jsi poznal ty psychouše? Já asi podle toho, že tam lítal se zbraní, pak bych se snažila ho uklidnit a ne rozzuřit. Tady někomu říct wixxer, to už je na pováženou. Bylo to před akcí a s tím ho jen rozzuřil ještě víc. Ten kluk mu vykal až do konce a neřekl, aby držel hubu, jak je přeloženo, ale: Už nechci slyšet ani slovo. Mohlo by se to za pomocí psychologů nebo rozumných ukučírovat. Ten vůl na balkóně dodal poslední kapku.

noram ( 23. července 2016 13:08 )

Já jen píši co jsem se dočetla. Byl léčen ohledně depresí. Ve škole měl problémy, dost možná kvůli šikaně. Jistě to nezískal za den. Měl to připravené, protože nalákal lidi do McDonaldu na falešný inzerát. To samé jsme zažili tady ve Winnendenu. Tady musí konečně něco se šikanou něco udělat a ne dělat mrtvé brouky. Je toho tady tolik a jen málo škol se tomu věnuje, většina tvrdí, že šikana u nich neexistuje. Přitom je to alarmující co se tady děje.

Zobrazit celou diskusi