Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Netahejte se s konvemi a neplaťte za vodu zbytečně: Čerpadlo vám ušetří záda i peněženku

/
  • Netahejte se s konvemi a neplaťte za vodu zbytečně: Čerpadlo vám ušetří záda i peněženku!
    27. července 2016 ● 08:00

    Z vody se pomalu, ale jistě stává strategická surovina. A to především pro zahrádkáře a obzvlášť v období letních veder. Jak ji využít co nejlépe? Sbírejte dešťovku a čerpejte ze studní, potoků a řek. Poradíme, jak na to.

  • 1.

    Povrchová čerpadla

    Jsou výborným pomocníkem pro zavlažování. Hodí se na čerpání vody z potoka, studně či nádrže na dešťovou vodu. Hravě zvládnou běžné kropení pistolí i větší zavlažovací systémy s několika postřikovači. Mívají filtr, takže drobné kamínky, listí nebo bláto je nezničí, čistší voda je ale určitě lepší. Nabízí se v elektrické i benzinové variantě. Ceny elektrických povrchových čerpadel začínají už nad tisíci korunami, výkonnější a kvalitnější stroje se pohybují od 2000 Kč výše.

    Povrchové čerpadlo D-Eboost 1100 – Má vstupní předfi ltr, tlakový senzor a led displej, kterým ho ovládáte a kontrolujete jeho funkce.
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

  • 2.

    Kalová čerpadla

    Jsou konstruována pro čerpání silně znečištěné, splaškové až fekální vody (vody záplavové, ze sklepů, stavebních jam, z louže, ze silně znečištěného potoka). Poradí si i s drobnými pevnými částicemi zpravidla až do velikosti 40 mm. Ponorná kalová čerpadla začínají cenově už na částkách okolo dvou tisíc korun, ale pokud potřebujete pořádného siláka na delší práci a větší objem přečerpávané vody, počítejte, že zaplatíte i pár tisíc.

    Kalové čerpadlo D-DW 400 – má nastavitelnou délku plovákového spínače a dokáže vysát nečistoty až do velikosti 3 centimerů.
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

  • 3.

    Ponorová čerpadla

    Hodí se na čerpání čisté až lehce znečistěné vody z bazénu nebo nádrže na dešťovou vodu. Mají nižší výkon než povrchová čerpadla, takže vodu nevytlačí do takové výšky, ale zase si snadno poradí s menšími nečistotami. Jsou také levnější. Solidní ponorné čerpadlo koupíte i za pár stovek.

    Ponorné čerpadlo D-CWP 300 – Má integrovaný plovákový senzor a dokáže sát vodu až do výšky 2–3 milimetry. Je konstruováno pro úzké šachty 20 x 20 centimetrů.
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

  • 4.

    Domácí vodárny a automaty

    Automatické domácí vodárny či automaty jsou komplexním řešením pro rozvod vody nejen v domě, ale i na zahradě. Tato čerpadla, případně vodárny, se díky tlakovému spínači zapínají a vypínají otočením kohoutku. Tlaková nádoba vyrovnává tlak a zajišťuje tak plynulý chod vodárny. Nejlacinější vodárny se dají pořídit už okolo dvou tisíc

    Budoucnost: Čerpadlo ovládané mobilem

    Nejsofistikovanější čerpadla jsou dnes již řízena elektronicky. Kdy se má čerpadlo zapnout, kdy vypnout, různé pojistky proti běhu na sucho atd. To všechno řídí elektronika. U některých čerpadel nebo vodáren najdete i elektronický displej, díky kterému na první pohled vidíte, co se právě s čerpadlem děje. Také na něm můžete ovládat funkce čerpadla. „Hudbou blízké budoucnosti jsou také čerpadla, která budete moci ovládat přes svou mobilní aplikaci. Na našem trhu by se mohla objevit během několika příštích měsíců,“ upozorňuje Lucie Kinclová ze společnosti Mountfield.

    D-Boosti1100
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

  • 5.

    Čerpadla do vrtu

    Pokud potřebujete tlakovou vodu například na sprchování nebo splachování, hodí se vám čerpadlo do vrtu nebo ponorné tlakové čerpadlo. U kopaných ale především vrtaných studní totiž vodu čerpáte z hloubky až několika desítek metrů. Zde jsou ceny vyšší, klidně i kolem deseti tisíc korun, protože jde o siláky, kteří čerpají vodu třeba z hloubky 30 metrů. Voda by také měla být čistá.

    Čerpadlo do vrtu D-Esub 1200 – Má vyztužené závěsné lano, integrované průtokové a tlakové spínače takže se vypne, když by mělo jít na sucho. Automaticky se vypíná a zapíná při spuštění kohoutku a vejde se i do 6 palcových (15,25 cm) studní
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

  • 6.

    Čerpadlo do sudu

    Speciální čerpadlo jednoduše zavěsíte do sudu na dešťovou vodu a zaléváte. Je to perfektní řešení pro ty, kteří nemají na pozemku studnu ani potok a nechtějí zalévat vodou z vodovodu.

    Čerpadlo do sudu 400 R má ovládání řešené plovákovým spínačem, přičemž min. výška hladiny kapaliny je 5 centimetrů.
    Autor: Mountfield, archiv Blesku

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy