Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert: Češi v cizině riskují. Běžní zločinci jsou větší hrozba než teroristé

Autor: bud - 
24. července 2016
05:30

Mnohem více než teroristé nás při cestování do zahraničí ohrožuje běžná kriminalita. Češi se nezajímají o rizika, která jim hrozí, a snadno se mohou stát terčem krádeže, přepadení nebo dokonce znásilnění, upozorňuje v rozhovoru pro Blesk.cz expert Eduard Krainer. Podle něj dovolenkáři často riskují i sami, třeba tím, že jsou arogantní nebo se nechají zlákat pouličním prodejcem na pochybnou slevu. Jak se na zahraničí připravit a na co si dávat pozor při cestování s dětmi?

Největším problémem Čechů při trávení dovolené v zahraničí je jejich nezájem. Málo se informují o bezpečnostní situaci, nepřipravují se a nejsou schopni se zamyslet nad tím, jak se chovat v okamžiku, kdy nějaká krizová situace nastane. „Zanedbávají prevenci a jejich chování se dá označit za nezodpovědné,“ říká Eduard Krainer, bezpečnostní konzultant ze společnosti CS Safe Solutions.

Teroristické útoky nejsou tím hlavním rizikem, protože na rozdíl od 70. let obvykle nejde o sofistikované útoky, ale činy jednotlivců nebo malých skupin. „Mnohem větší hrozbou je klasická kriminalita, jako jsou krádeže, přepadení nebo znásilnění,“ upozorňuje Krainer. Vyloučit už dnes podle něj nelze ani únosy turistů. Zejména při cestování s dětmi je potřeba si zjistit, jaká rizika v zemi hrozí a jak jim předcházet.

Riskovaní kvůli slevě

Podle experta často hazardují i samotní dovolenkáři a svou neopatrností se dostávají do nebezpečných situací. „Češi jsou trochu furianti. Uvedu příklad z Itálie, z předměstí Neapole, kde jsou schopni být k pouličním prodejcům arogantní a nadávat jim. To může vyvolat okamžitou reakci, která může skončit fyzickým napadením,“ říká Krainer. Jindy je pod záminkou slevy zláká pouliční prodejce, nechají rodinu čekat na ulici a vypraví se s ním do obchodu.

Značnou část rizik lze podle něj eliminovat důslednou přípravou. Před cestou do zahraničí bychom se měli informovat o aktuální bezpečnostní situaci v zemi, do které se chystáme, například na webu ministerstva zahraničí.

Nejde přitom jen o exotické země, nebezpečí hrozí i v evropských zemích. „Stačí například vyrazit do Francie na předměstí Marseille a ocitáme se v úplně jiném světě,“ dodává expert na mimořádné situace.

Podívejte se na celý rozhovor s bezpečnostním expertem o cestování do zahraničí:

Video Češi na dovolených zbytečně riskují, třeba kvůli slevě, varuje expert. - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

prycsnima ( 24. července 2016 09:50 )

 Noviny jsou plnè "expertů".Chybí ještě expert na experty.

Zobrazit celou diskusi