Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Naganský expres“ finišuje demontáž. Již brzy ho nadšenci převezou do muzea

Autor: tmp - 
25. července 2016
06:10

Autoři letošní nejúspěšnější crowdfundingové kampaně za záchranu někdejšího vládního speciálu, kterým letěli například hokejisté z Nagana, už ukončují demontáž. Většina letounu už je rozmontovaná, ale nadšence čeká ještě velmi obtížná vnitřní část křídla. Teprve poté bude možné letoun převézt do muzea v Kunovicích.

„Jsme v poslední fázi,“ říká vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích. Právě do jeho muzea chtějí nadšenci letadlo převézt už tento podzim. „Máme za sebou asi 80 procent prací a zbývá už ‚jen‘ demontáž centroplánu (vnitřní část křídla – pozn. redaktora),“ dodává Hrabec.3019295:gallery:true:true

Nadšenci demontují letoun už několik měsíců vlastními silami. V květnu sejmuli ocasní plochu nebo podvozkovou gondolu. Následně se podařilo zasunout příďový podvozek a demontovat většinu kol pravého hlavního podvozku. Letoun nyní ze dvou třetin spočívá na podpůrných konstrukcích. Podpěry pod pravým křídlem jsou posuvné, čehož nadšenci využijí při jeho samotné demontáži.

Ve chvíli, kdy demontujeme pravý centroplán, a budeme tedy vědět, kolik času zabere demontáž levého centroplánu, budeme schopni začít plánovat samotné datum velkého přeletu,“ řekla Blesk.cz koordinátorka Tereza Šírová. Přepravní společnost poté začne připravovat samotný převoz, který by měl vypuknout v průběhu podzimu.

Vládní speciál vezl i hokejisty z vítězného utkání v Naganu. Vládní speciál vezl i hokejisty z vítězného utkání v Naganu. | Letecké muzem v Kunovicích

Organizátoři letošní nejúspěšnější crowdfundinogé kampaně, která vynesla 1 220 811 korun, také slibují, že ještě během prázdnin rozešlou poslední odměny pro své přispěvatele. Ti původně požadovaných 400 tisíc korun darovali během rekordních 39 hodin, což z projektu udělalo třetí vůbec nejlépe odstartovaný projekt v historii českého a slovenského crowdfundingu.

Tzv. Naganský expres, kterým přiletěli třeba zlatí hokejisté z olympiády v Naganu v roce 1998, je vyřazený vládní speciál, který v barvách České republiky létal s vrcholnými politiky, vojáky nebo sportovci v letech 1996 až 2007.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi