Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karadžić se odvolal proti 40letému vězení: Proces je vykonstruovaný, tvrdí

Autor: ČTK, mb - 
22. července 2016
13:25

Bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžić (71) se odvolal proti trestu 40 let vězení, který mu v březnu udělil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Uznal ho vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem.

Karadžić uvedl 50 důvodů pro odvolání proti rozsudku vynesenému 24. března po šest a půl roku trvajícím procesu. Mimo jiné uvedl, že se stal obětí „politického procesu zinscenovaného s cílem démonizovat srbský národ v Bosně a jeho samého“.

Verdikt ICTY označil Karadžiče trestně zodpovědným především kvůli povraždění zhruba 8 tisíc mužů muslimské (dnes bosenské) národnosti bosenskosrbskými silami koncem války v létě 1995 v oblasti Srebrenice. Zodpovědnost nese i za tříleté obléhání Sarajeva, při němž granáty a kulky vypálené ze srbských pozic zabily více než 10 tisíc lidí, z nichž 1500 byly děti.

Senát, který v procesu rozhodoval, shledal Karadžiče rovněž odpovědným za další zločiny spáchané bosenskosrbskými silami, včetně „pronásledování, vyhlazování, vražd, deportací, nelidských činů (násilného přemísťování), nezákonných útoků na civilisty a braní rukojmích“.

Karadžić je podle obhájce Petera Robinsona přesvědčen, že soudci již předem rozhodli o jeho vině a „vykonstruovali rozsudek tak, aby ospravedlnili tuto presumpci viny“. Advokát rovněž uvedl, že proces nebyl spravedlivý, protože ho vedli soudci, „kteří nevědí nic o regionu, o jeho kultuře, o tamních jazycích ani o jeho historii, a protože byl veden na základě cizího procesního práva a v cizím jazyce“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi