Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Část Chanova půjde k zemi: Místo vybydlených paneláků zasadí radnice keře

Autor: bru/ČTK - 
22. července 2016
10:31

Dva prázdné paneláky ve čtvrti Chanov zbourá město Most na začátku příštího roku. Sousední Litvínov ve stejnou dobu zlikviduje objekty bývalé ubytovny. Obě města uspěla s žádostí o peníze na demolice od ministerstva pro místní rozvoj. Řekli to dnes zástupci radnic. Celkem v Ústeckém kraji stát zaplatí 80 procent nákladů na demolice v sedmi obcích.

Neobývané objekty na sídlišti Chanov chátrají a plní se odpadky. Radní počítají s tím, že po zbourání objektů se místo upraví jako park. Jeden z bloků je menší panelový dům o čtyřech patrech, druhý je sedmipatrový. „V minulosti tam často vyjížděli hasiči, v objektech je nepořádek, proto chceme využít dotace na demolice,“ uvedl primátor Jan Paparega.

V polovině srpna budou radní schvalovat vypsání výběrového řízení na demoliční práce. Bourat by se mohlo podle mluvčí magistrátu Aleny Sedláčkové na konci roku nebo nejpozději v lednu. Na jaře vysází město na volném prostranství keře.

Nahlédněte do Chanova:

Video  Starostové chtějí obnovení veřejných prací. Zákon leží ve Sněmovně.  - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Šlechtová: Nic takového jsem ještě neviděla

Chanov si v dubnu prohlédla i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Musím říci, že jsem navštívila všechny kraje, ale něco takového jsem neviděla,“ řekla tehdy při pohledu na paneláky, z nichž dvěma je vidět na druhou stranu a v dalších je třeba vedle okna se záclonou byt bez oken.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová navštívila sídliště Chanov v Mostě. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová navštívila sídliště Chanov v Mostě. | ČTK

Litvínov bude bourat bývalé ubytovny Bílý sloup. Náklady na demolici nízkých objektů, které měly kapacitu 120 míst, radnice odhadla na deset milionů korun. Dotace od státu pokryje 80 procent nákladů. „V druhé polovině letošního roku připravíme všechny potřebné dokumenty a na začátku roku 2017 by se mohlo bourat,“ řekla mluvčí radnice Margita Kučerová. Také v Litvínově vznikne na místě budov park.

Program ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo na tři roky. Každoročně uvolní 100 milionů korun. Podpora je určena pro města se sociálně vyloučenými lokalitami na demolici prázdných domů.

Bourat se bude i v dalších vyloučených lokalitách

Domů v havarijním stavu je na severu Čech mnoho. Podmínkou dotace je, že objekt musí být ve vlastnictví obce. Letos s žádostí o dotaci v Ústeckém kraji vedle Mostu a Litvínova uspělo dalších pět radnic. Město Podbořany na Lounsku nechá zbourat dva prázdné domy v obci Sýrovice. Podbořanská radnice byla odhodlaná zbourat objekty bez oken poblíž hlavní silnice i v případě, že by s žádostí neuspěla.

Peníze dostanou také Obrnice na Mostecku. V obci se budou bourat panelové domy stejně jako v nedalekém Bečově. Jiříkov na Děčínsku získal dotaci na demolici bývalého hotelu Beseda v centru, který město koupilo. Podmínkou dotace je, že obec nesmí pozemky pod strženými objekty deset let prodat. Posledním ze sedmi úspěšných uchazečů o dotaci je Jirkov, který na místě domu v ulici Osvobození chce zřídit parkoviště.

st.rec ( 22. července 2016 20:50 )

Bourání zajistí Sluhapivo Dienstbier a okamžitě bezplatně začlení tolik kikánů,kolik slíbil.Devastace bytů a domů jde na jejich účet,proto budou makat bezplatně.Stejně už mají vybráno na dost let dopředu.

pelagie ( 22. července 2016 14:50 )

Naprosto souhlasím, ano pořád mají jenom nastavené ruce a stát dává a dává , oproti tomu starým lidem,kteří mají malé penze se pracovníci sociálky rozmýšlejí připět třeba na bydlení, chtěji neustále nějaké doklady a pdobně a ještě mají nemístné poznámky...to jsme se dočkali spravedlnosti, co k tomu říci jenom jedno velké f u j !!!

maIedivy2016 ( 22. července 2016 12:51 )

To by se mi líbilo.

maIedivy2016 ( 22. července 2016 12:37 )

Pomóc, bourají mi domov!

pajojo ( 22. července 2016 12:25 )

Rádi přispějeme?

Zobrazit celou diskusi