Ploché břicho? Těchto 10 věcí vám k němu pomůže!

  • Ploché břicho? Těchto 10 věcí vám k němu pomůže!
    23. července  2016 
     06:00

    Nejlepší způsob, jak dosáhnout plochého břicha? Cvičení, rozhodně. Ale nezáleží jen na něm. Pomoci mohou i věci, do kterých byste to na první pohled neřekli. Vyzkoušejte hluboké dýchání, meditaci nebo třeba skutečně pomalé žvýkání každého jídla. 

  • Hluboké dýchání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vytrvalý stres zhoršuje celou řadu zdravotních problémů a ukládání tuku v oblasti břicha mezi ně rovněž patří. Jedním z nejrychlejších způsobů, jak snížit hladinu stresu a tvorbu s ním souvisejících stresových hormonů, je hluboké dýchání. Už několik dlouhých, hlubokých nádechů může pomoci k tomu, abyste se okamžitě uvolnili. Dělejte to tak často, jak potřebujete. 

  • Meditace

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Meditace vám pomůže soustředit se na jednu jedinou konkrétní věc, ať už je to nějaký specifický zvuk, objekt, nebo dokonce váš vlastní dech. Tato zvýšená pozornost a koncentrace rovněž pomáhá snižovat míru stresu a podporuje relaxaci. Ostatně studie opakovaně ukázaly, že ti, kdo pravidelně meditují, méně trpí úzkostmi a depresemi. 

  • Krátké rychlé cvičení několikrát denně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čím častěji cvičíte, tím lépe. Ale nevadí, pokud na to nemáte dost času, protože zabírají i krátké úseky pohybu. Není nutné se snažit urvat půl hodiny, nebo dokonce celou hodinu, ale docela dobře fungují i desetiminutové úseky během dne. 

  • Spánek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo málo spí, bude mít zvýšenou hladinu stresových hormonů, a tím pádem dost možná i větší břicho – tím spíše, když navíc stres zajídá. Nedostatek spánku je také spojován se snížením hladiny hormonu leptinu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu a látkovou výměnu. Nedostatek leptinu povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje přejídání. Ideálem je sedm až osm hodin spánku denně. 

  • Pomalé žvýkání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo jí rychle, připravuje mozek o šanci, aby mu včas zahlásil, že už má tělo dost. Navíc během hltání spolykáte spoustu vzduchu, který vás bude k tomu všemu ještě nadýmat. Žvýkejte každé sousto nejméně desetkrát a mezi sousty vždy na chvíli odložte příbor. 

  • Malé svačiny během dne

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Chcete zhubnout? Nesmíte mít hlad. Protože pak sníte cokoliv, včetně věcí, které se hned projeví na vašem břiše. Dejte si každé dvě až tři hodiny něco malého, ale nenuťte se, pokud vám to nevyhovuje. Je to hodně individuální. 

  • Dostatek tekutin

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná to zní zvláštně, ale je to tak. Jakmile tělo začíná trpět dehydratací, snaží se o to, více zadržovat zbytky vody. A vy se můžete cítit poněkud nafouklí. Navíc to může mírně zvýšit chuť k jídlu, protože mozek si může signály těla vyložit špatně jako hlad. 

  • Solení s mírou

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nové výzkumy sice ukazují, že sůl zase tak moc nezvedá krevní tlak ani výrazně nezvyšuje riziko, že vaše tělo bude zadržovat vodu, ale zato se ukázalo, že zvyšuje chuť k jídlu, zejména chuť na jídlo tučné a vůbec všelijak nevhodné. 

  • Psaní deníku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jedním z nejlepších způsobů, jak dostat své břicho pod kontrolu, jsou zápisky. Můžete zvolit nějakou z moderních telefonních aplikací, ale docela dobře poslouží i klasika v podobě tužky a papíru. Pište si nejen to, co a kolik jste toho snědli, ale i to, po jakém jídle jste se cítili hodně nafouklí – to abyste se mu příště vyhnuli. Pište si i své úspěchy. 

  • Protahování

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Strečink je skvělý způsob, jak zvýšit pružnost těla, posílit svaly a zmírnit stres a jeho projevy. Není to přitom nic fyzicky náročného, každý ho může provádět tak, jak mu jeho kondice, schopnosti a zdraví dovolí. Zároveň zmírňuje riziko, že se nějak zraníte, jako je tomu v případě, když se vydáte třeba běhat. Dejte strečinku pět až deset minut, a to několikrát denně. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji