Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přepych „sultána“ Erdogana: Prezident-diktátor má palác za 40 miliard!

Autor: Martin Valeš - 
20. července 2016
08:47

Neúspěšný puč v Turecku je zavrženíhodný, ale motivaci generálů lze z určitého pohledu chápat. Země se za vlády Recepa Tayyipa Erdogana (62) přesouvá z Evropy zpátky na Blízký východ a z moderní republiky se prezident snaží udělat islamistickou diktaturu. A k takové patří i okázalý luxus vůdce. Jen se podívejte...

»Sultán« Erdogan si za státní peníze nechal vystavět megalomanský prezidentský komplex (Bílý palác), jehož luxus má prý Turecku dělat dobré jméno ve světě. Náklady na sídlo měly dosáhnout zhruba patnácti miliard korun, ovšem byly překročeny mnohonásobně!

A to ještě celé účetnictví vypadá poněkud podezřele. Třeba jen cena oken odpovídá skoro polovině původního rozpočtu. Ani zdaleka nedodržel prezident slib, že všechen materiál bude domácí: střecha přišla z Německa, zelený mramor z Indie, dokonce i stromy přivezli z Nizozemska a Itálie.

Ale drahý nebyl jen materiál: někteří dodavatelé měli podezřele vysoké marže, hovoří se o rozsáhlé korupci. Prezident má navíc k dispozici i řadu dalších reprezentativních objektů. Prvotřídně vypadají zejména istanbulské paláce Yildiz a Dolmabahçe.

Bílý palác versus Bílý dům Bílý palác versus Bílý dům | Profimedia.cz, Getty Images

majojo ( 20. července 2016 17:30 )

A co je na tom divného? Copak nějaký diktátor jednal jinak? Akorát, že tohohle ještě nešoupli pod kytky - a snad ho nešoupnou ani do EU. Jak ho vyšoupnou z NATO, to je otázka.

zkzkz ( 20. července 2016 12:27 )

dylina ( 20. července 2016 12:19 )

Ten jeho barák mi připomíná toho magora z Rumunska-jak ho odbouchli při revoluci před pár lety. Doufám,že brzy dopadne stejně!

mirkazam ( 20. července 2016 11:19 )

escobar2011....přesně to jsem chtěla napsat. Má zřejmě manželku která stejně jako v Rumunsku s ním mává. Možná nezná tu pohádku ,,o zlaté rybce "

pupi ( 20. července 2016 11:17 )

Co se dá čekat od vyjebanéhoo Turka !!!!!!!! 🐵🐵🐵

Zobrazit celou diskusi