Hygienici se kontrol účastnili společně s policií v rámci akce „Alkohol“, kdy strážci zákona v nočních hodinách kontrolovali zejména podávání alkoholu nezletilým a další přestupky. Doprovod policistů z řad hygienické stanice se potom soustředil na vlastní nedostatky z hlediska čistoty v provozovnách Prahy.

V pražských provozovnách hygienici zjistili kuchyně bez mýdla pro kuchaře (ilustrační foto).
Autor: Daniel Vitouš

Celkem kontrola od začátku prázdnin provedla 13 kontrol, během kterých zjišťovala problémy téměř ve stovce vytipovaných provozoven.

Některé přestupky byly malicherné a běžného návštěvníka restauračního zařízení tolik neomezují, i přesto je hygienici v restauracích řešili. „V těchto případech na místě chyběla grafická tabulka označující kuřáckou provozovnu, takže návštěvníci při vstupu nebyli informováni o tom, že se o kuřácký prostor jedná,“ uvedla Martina Haugwitzová z hygieny výživy.

Hygienici kontrolovali pražské provozovny (ilustrační foto).
Autor: Martin Přibyl

„Z drobnějších přestupků jmenujme ještě chybějící texty se zákazem prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů osobám mladším 18 let,“ vysvětluje hygienička. Další přestupky už ovšem tak bezvýznamné nejsou. „Zjistili jsme také závady v osobní a provozní hygieně pražských restauračních zařízení. V kuchyních provozoven v tomto případě nebyly k dispozici prostředky na mytí rukou zaměstnanců,“ prozradila Haugwitzová.

To nejhorší hygieniky teprve čekalo

„V jednom případě bylo umyvadlo v kuchyni restaurace dokonce zaskládané inventářem a nepoužívané vůbec,“ popsala závažnější přestupek hygiena. Další odhalenou závadou v rámci nočních kontrol potom byla znečištěná podlaha.

„Za tato závažnější porušení, zjištěná celkově v šesti případech, budou uloženy sankce v příkazním řízení,“ ujišťuje ředitel hygienické stanice Jan Jarolímek, že nedostatky nezůstanou ze strany kontrolujícího orgánu bez trestu.

Fotogalerie
6 fotografií