Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlická vlna brzdí, do Evropy proudí o 95 % méně běženců

Autor: bru/ČTK - 
19. července 2016
12:15

V červnu dorazilo do Itálie přes Středozemní moře přibližně 22 500 migrantů, proti předchozímu měsíci je to nárůst o 24 procent, uvedla dnes unijní agentura Frontex. Za první polovinu roku tak cestou přes centrální Středomoří přijelo do EU 69 500 lidí, přibližně stejný počet jako loni.

„Migrační tlaky v centrálním Středomoří zůstaly v červnu vysoké,“ uvedl Frontex. Podle agentury bylo 17 procent zjištěných příchozích občany Nigérie, následovali Eritrejci a Súdánci.

V meziročním srovnání je naopak situace výrazně lepší ve východní části Středozemního moře, kde byly počty příchozích především do Řecka v červnu o 95 procent nižší než ve stejném měsíci loni. Nyní Frontex zaznamenal 1450 osob, číslo je také výrazně nižší než v předcházejících měsících.

Podle agentury je tento vývoj důsledkem jarní dohody mezi EU a Tureckem a také přísné pohraniční politiky, kterou na balkánskou migrační trasu reagovala Makedonie.

Nejčastějšími příchozími na řecké ostrovy v Egejském moři byli v červnu Syřané, po nich Pákistánci, Afghánci a Iráčané. Mezi příchozími ovšem byli lidé také z afrických zemí, celkem se jednalo o státní příslušníky 38 různých zemí.

Na migraci z Afriky EU reaguje v centrálním Středomoří námořní operací Sophia, ke které by se měla přidat také plavidla NATO. Evropská unie se zároveň chystá posunout migrační problematiku do centra svých vztahů s klíčovými africkými zeměmi tak, aby tyto státy například daleko více spolupracovaly při zpětném přebírání svých občanů, kteří v Unii právo na azyl nemají.

Zobrazit celou diskusi