Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Učitelé dostanou přidáno hned od září. Babiš pro ně „ušetří“ peníze

Autor: ČTK - 
18. července 2016
20:31

Potřebných 2,5 miliardy korun na zvýšení platů ve školství už od září plánuje ministr financí Andrej Babiš (ANO) získat z úspory v obsluze státního dluhu. Řekl to České televizi (ČT). Platy učitelů a dalších pracovníků škol měly původně vzrůst až od ledna příštího roku, Babiš hledání peněz na růst hned od začátku školního roku ohlásil v minulém týdnu.

Tím, že ušetříme na obsluhu státního dluhu sedm miliard, tak si myslím, že ty peníze najdu a těch 2,5 miliardy předložím do vlády, aby ty platy učitelů se zvýšily už od 1. září,“ řekl Babiš v ČT.

Vláda v červnu schválila zvýšení peněz na platy učitelů o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli stejně jako ostatní státní zaměstnanci polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.

Růst platů hned od září žádaly odbory. Babiš dříve náklady na zvýšení platů ve školství od začátku školního roku vyčíslil na 1,85 miliardy korun pro učitele a 260 milionů korun pro nepedagogické pracovníky. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by nicméně chtěl, aby se na podzim zvyšovaly výdělky i ostatním zaměstnancům veřejného sektoru.

marais ( 21. července 2016 10:10 )

Nevolta Babiše, ten rozdává ze státního rozpočtu bez rozmyslu to, co vytvoří výrobní sféra.. co je to za ministra financí,co zadlužuje stát i při 4% růstu HDP?

Jarda65 ( 20. července 2016 07:37 )

VOLBY!!!! Důchodci eutanazie nebo pod most nepotřebný materiál,pro ně se bohužel peníze na přidání nenajdou burani z ČSSD a ANO!!!!!

zkratous ( 18. července 2016 21:32 )

za co,pane bože za co ....Kabinet schválil příspěvek pro zaměstnance propouštěné z OKD v květnu, mostečtí horníci z původního návrhu vypadli kvůli Babišovu nesouhlasu. Za nespravedlivé to mají jak krajští politici, tak horníci.....

11karel11 ( 18. července 2016 21:05 )

Jen aby to nebylo jako v minulosti. Někde přidali a jinde ubrali. A co důchodci dostanou? Opět 40 kč?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa