„Byl jsem zrovna u rodičů, když jsem tuhle zprávu náhodou zaslechl v televizním zpravodajství. V první chvíli jsem myslel, že ten televizor vyhodím z okna,“ popsal Kamil Vejvoda reakci, jakou u něho zpráva vyvolala.

„Jak se psycholožka o vražedkyni mého syna může vyjádřit, že je to šikovná holka a že takhle nemůže věčně zůstat. Ona už měla šanci se léčit! Přesto vtrhla později do školky, kde ohrožovala děti i personál. Po druhé vrazila do školy, kde mi dokonce zabila syna,“ zoufá si Kamil Vejvoda. Na odvolací soud s Orlovou chce v úterý do Brna určitě dorazit.

„Její matka ji chce dokonce zpět domů. Nikdy se nám neomluvila. Ona ji v ústavu může navštěvovat. Já mohu za synem chodit akorát na hřbitov. Když dnes vidím bývalé Petrovy spolužáky, jak studují, dělají si autoškolu, baví se, je to pro mě šílená bolest,“ přiznává Vejvoda a věří ve spravedlnost odvolacího soudu. Propustit Barboru O. by podle něho byl výsměch spravedlnosti.

Soud v Brně se v úterý koná proto, že musí každoročně rozhodovat, zda stále trvají důvody, proč je člověk držen v detenci. Vzhledem k diagnóze je Orlová v detenci zařazena mezi psychotiky. Lékaři tvrdí, že její léčení bude zdlouhavé.

Sama vražedkyně popírá, že by byla nemocná, a do detenčního ústavu nechtěla. Proti rozhodnutí soudu si podala stížnost, ale Vrchní soud v Olomouci ji zamítl.

Orlová před dvěma lety vtrhla do střední školy ve Žďáru nad Sázavou, vzala si rukojmí a pak nožem zabila studenta Petra Vejvodu (†16). Zranila další studenty i policejního vyjednavače. Lékaři ji nakonec uznali nepříčetnou. Trpí prý paranoidní schizofrenií, proto nemůže být trestně odpovědná. Sama Orlová běsnění zdůvodňovala tím, že se chtěla nechat zastřelit a ukončit trápení, které jí nemoc způsobuje.

VŠE O PŘÍPADU SE DOČTETE ZDE...

Fotogalerie
19 fotografií