Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci a policisté možná ušetří na daních. Stát by to stálo 1,5 miliardy

Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů možná nebudou podléhat zdanění.
Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů možná nebudou podléhat zdanění.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. července 2016
14:58

Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů možná nebudou podléhat zdanění. V novele daňového zákona, jež se týká také odbytného, to navrhla skupina poslanců vládní ČSSD a opoziční KSČM. Pokud by předloha platila, stát by od příštího roku nedanil rovněž příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo podle tehdejšího ministra financí a nynějšího předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména napravit nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvádějí autoři v důvodové zprávě.

Výsluhy a odbytné se daní od roku 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později.

Nynější poslaneckou novelu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

vojjaksvejk ( 18. července 2016 08:26 )

Konečně tu Kalouskovu retroaktivní zlodějinu někdo napraví ? Kalousek vyslouzilcům a veteránům zdanil výsluhy zpětně i těm kteří si odsloužili 15- 30 let ve státní službě.Takže ve věku okolo 55 - 60 let kdy již neseženou práci a na jinou soc dávku jako podporu v nezaměstnanosti a nebo připlatek na bydlení k zdaněné výsluze nárok nemají a výsluha byla často jejich jediný příjem.

choseeeee ( 18. července 2016 07:50 )

velka_O jsi ale pěkný tu...pec. Jdi si to zkusit když tak kritizuješ. Je to závist že jsi nic nedokázal a kluci nasazují každý den svůj život aby jsi ty mohl spinkat s lahvinkou rumu.

bizon_pepa ( 16. července 2016 21:44 )

Njn, blíží se volby, tak kluci rozdávají. A ten kdo tenhle nesmysl po volbách začne narovnávat, tak bude za špatného.

velka_0 ( 16. července 2016 20:06 )

Sakra, o co nás, nádeníky, zase budou policejní údajní pologramoti obírat ? Poslanci, senátoři z ČSSD,KDU,ANO, což natočit si inkognito výslech vedený původně pouze vyučenými, tzv. policejními stupidy ? Nejedná se např. o prcka Čermáka, Praha 8, zakomplexovaného, původně jen vyučeného, v rajónu prý zvaného hlupáka, namachrovaného z nečekaného opojení moci (kdy by si byl tento údajný primitiv na základce pomyslel, že jeho, zřejmě posledního „bystrouše“ ve třídě, přijmou kolem r.2016 k PČR!). Namakaného z FIT, s vakuem v mozku, jenž se sotva umí vyjadřovat, natož psát, a správně česky už vůbec ne ? Čtyřkaře ze ZŠ nenaučíte inteligenci, logice, analytickému, syntetickému a kompatibilnímu myšlení tím, že je po přijetí k PČR budete posílat dálkově "studovat" na SŠ nebo VŠ (PA = policejní akademii, plz. práva, ČZU ?). Policistům se maturita SŠ či diplom VŠ dávají jen za dálkovou docházku. Který profesor by si dovolil již sloužícího policistu, natož nebezpečného, tzv. imbecila, nenechat odmaturovat nebo neudělat státnici ? STOP přijímání vyučených, tzv. hovádek Božích, k PČR ! Jsou hanbou kriminálky : je to např. Čermák, Chejn/Chaun Správa hl.m.Prahy, Vostradovský Praha 10 a tisíce dalších ?? Ruku na srdce : svěřili byste pro vás důležitou práci spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři, např. stavbu vašeho domu ? A stejné je to u kriminálky. Tito vyučení "kriminalisté" neumí většinou nejen mluvit, číst, psát, počítat, ale ani, podle charakteru problému a způsobu řešení, myslet kreativně, prakticky, abstraktně, konkrétně, konvergentně, divergentně, s indukcí a dedukcí, vč. heuristických operací atd. Není nejvyšší vedení policejních složek obsazeno původně jen vyučenými a posléze tzv. dálkaři, rychlostudenty ? Např. Vild ÚOKFK, Murín GIBS ? Vyučení pánové, klaníme se každému šikovnému řemeslníkovi, ale nikoli na postu kriminalisty. Tam nemají čtyřkaři/trojkaři ze ZŠ co dělat. Omlouváme se předem, abyste se nemstili, jak je policejním zvykem.

krat5 ( 16. července 2016 16:52 )

To víte, oni totiž ty důchody nebudou potřebovat. Proto je to až tak nezajímá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa