Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Premiér Sobotka k puči v Turecku: „Násilí a zbraně nemají v demokracii místo“

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na summitu EU–Turecko v Bruselu 7. března 2016
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na summitu EU–Turecko v Bruselu 7. března 2016  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
16. července 2016
12:10

Pokus o svržení turecké vlády vojenskými prostředky, kterého jsme byli dnes v noci svědky, je znepokojující, napsal ve svém prohlášení k pokusu o převrat v Turecku český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Přečtěte si celé jeho vyjádření:

Pokus o svržení turecké vlády vojenskými prostředky, kterého jsme byli dnes v noci svědky, je znepokojující.

Změna vlády musí v demokracii probíhat pouze demokratickým způsobem, násilí a zbraně nemají v politice demokratické země své místo. ČR má zájem na stabilitě v Turecku založené na principech demokracie a vlády práva.

Turecko je členem NATO a důležitým strategickým partnerem EU. Spolupracujeme v řadě oblastí vč. boje proti terorismu, řešení situace v Sýrii a migrační krize.

Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

Respekt k demokratickým institucím a svobodám je klíčový pro budoucnost Turecka a patří k hodnotám, na kterých je založena i Severoatlantická smlouva. Je důležité, aby demokratické principy, na které se prezident Erdogan a legitimní turecká vláda v posledních hodinách odvolávali, byly v budoucnu naplněny.

Svoboda projevu, nezávislost médií, nestranná justice a respektování práv etnických menšin jsou důležité pro stabilitu a rozvoj každé demokratické společnosti.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

nezadat1 ( 18. července 2016 16:39 )

Správně,zbraně odevzdat a pokorně demokraticky položit hlavu na špalek soboto.To ale můžete udělat vy,já nejsem demokrat a hlavně ne idiot,svůj život si cením. Doufám,že po volbách si vás vezme čert,už jste těch debilních názorů řekl už přes míru.

zadnice ( 18. července 2016 10:45 )

Sobotka opět jen mele fráze! Turecko s Erdoganem je demokratická země? Chlapče už se konečně probuď a nechovej se stále jen jako slouha USA, Merkelové, Junckera, Šulce, Hollanda...!!!

hejhej ( 18. července 2016 08:40 )

Co to mele Sobtka za nesmysly. Turecko je demokratická země ???? Vždyť tam převládá muslimská, násilnická ideologie.

hejhej ( 16. července 2016 14:23 )

623hugo: Chronický žvanil Sobotka mele pořád dokola jedno a to samé ke každému tématu, jenom změní jméno nebo název země. Nejen, že se ho nedá poslouchat, ani na něho dívat, stejně jako na Kalouska.

tgbg ( 16. července 2016 14:03 )

Pane premiére, to platí hlavně pro komunistické zkrachovalé vyvrhely.

Zobrazit celou diskusi