Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Bohuslav Sobotka to vysedí. I svůj konec

Komentář Petra Holce o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi
Komentář Petra Holce o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. července 2016
06:25

Byl by to dobrý vtip: jak v politice poznáte, že to máte fakt nahnuté? Když vás za nejlepšího předsedu označí ministryně práce Michaela Marksová. V případě šéfa ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky ale o vtip nejde. Snad to ucítil i on sám, takže svou budoucnost v čele strany a potažmo vlády spojil v rozhovoru pro Hospodářské noviny s výsledky krajských voleb.

Pak se lekl sám sebe a zase se vrátil ke svému starému dobrému stylu, kdy všechno včetně vládnutí vysedí: hned po zmíněném rozhovoru ubezpečil, že na šéfa ČSSD bude příští rok kandidovat tak jako tak, protože když už ji dotáhl (zřejmě) do krajských voleb, chce stranu vést i do voleb sněmovních. Je to stejné, jako by teď trenér Vrba hrdě stavěl reprezentační tým na Euro 2020.

O politických lídrech se říká, že mají být hlavně učitelé. Mají své podřízené i lidi něco naučit, za co si je pamatují. Co nás učí Sobotka? Jak být i v nejvyšší vládní funkci nelídr a pojmout jako nejvyšší cíl ji. Sobotka je v tom tak zručný, že nutkání napsat, jak je vlastně šikovný, protože nicneděláním všechny přežije, dokonce občas popadne i některé komentátory.

Podobný talent lze snad ocenit, když se v politice nebo firmě teprve derete nahoru, kde chcete něco udělat. Jenže Sobotka už nahoře je, stranicky i vládně. Problém možná je, že se do obou funkcí dostal trochu jako naši fotbalisti na poslední Euro: někdo jiný prohrál ještě hůř než on; nejdřív Jiří Paroubek a po něm i Michal Hašek s Milanem Chovancem. Ty všechny Sobotka přežil.

Teď je ale lídr a měl by vést. Stěží bohužel vede sám sebe. Dokážete si se Sobotkovým jménem spojit jedinou klíčovou politickou věc? A teď nemyslím, že část voličů prostě jen uplatíte penězi jiných voličů: myslím něco společensky-politicky zásadního. Místo toho ČSSD už před časem oznámila, že vzdává část svých předvolebních slibů.

Nedávno její šéf předem vzdal i naději, že by strana zopakovala úspěchy ze dvou posledních krajských voleb. Předvolební průzkumy vede ANO, koaliční partner ČSSD a po pádu ODS i její nový soupeř. Co na to Sobotka? Nadšeně se inspiruje více než sedmdesátiletým Berniem Sandersem, který v USA právě prohrál demokratické primárky.

Velká Británie si odhlasovala odchod z EU a na brexit se začala připravovat i naše vláda. Českou vizi EU bez liberální Británie, která je bližší lidem, zkusil přednést i Sobotka. Bylo to příznačné: v televizi mluvil o nové a méně byrokratické EU, aniž by ovšem cokoli řekl, tak příšerně byrokratickým tónem i dikcí, že byste se radši hned zamilovali i do šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Vůbec ne náhodou: EU i Sobotka se možná jednou prosedí až ke svému vlastnímu konci.

Samo ( 12. září 2016 21:04 )

Pak se odstěhuj do Číny a budeš spokojený. Jestli udělal někdo chybu, tak to byla vláda ČSSD a Sobotka byl v té vládě ministrem financí. Následně soudy potvrdily, že neporušil zákon. To už je pryč a nikdo za to nebude odsouzený. Mně zajímá jiná věc. Jak je možné, že vláda ČSSD se svými koaličními partnery při 4,5 % růstu ekonomiky téměř nevalorizují důchody a přidávají všem jiným a na sebe nezapomínají. Pravicové vlády v době krize a následné recese valorizovaly důchody několikanásobně vyššími částkami než levicová vláda, která má ještě tu drzost a všechno svádí na zákon, který byl přijatý v době krize.

barracuda.sro ( 16. července 2016 13:56 )

Sobotka je přizdisr.áč a řitní alpinista.NEVOLITELNÝ !!!!

4nick4 ( 16. července 2016 13:03 )

Proto už zase kámoší se Sobotku.

ivoadler ( 16. července 2016 12:52 )

Jasně, není nad Kalouska a Fialu. I když víc zásluh má Kalousek.

celebrita ( 16. července 2016 12:49 )

chcete mit jeste vice bezdomovcu,jeste vice chudych duchodcu, mene kvalitni lekarske pece, jeste vice jeho kecu a arogantneho chovani, prosazovani a likvidace horniku, lhani a kecani o nicem, zalaskovany sam do sebe, narcis a pritel merkerove a nemyslicich lidi v bruselu, je to druhy spidla . tak ho volte i jeho stranu cssd.

Zobrazit celou diskusi