Dodekanésos mimo jiné zahrnuje řecké ostrovy Rhodos, Kos, Karpathos, Patmos, Nissiros nebo třeba Symi. Co místo, to střípek podivuhodné historie, která se prolíná s pohodovou, sluncem prohřátou přítomností. Pokud totiž všechna místa něco spojuje, pak je to mimořádná obliba u turistů z celého světa.

Tím hlavním lákadlem je samozřejmě teplé slunečné počasí (teploty kolem třicítky) a čisté pláže. K tomu se ale přidává typická řecká atmosféra, místní kuchyně (dát si k snídani řecký jogurt s ovocem a medem je skoro povinnost stejně jako ochutnat tzatziki, tedy jogurt s nastrouhanou okurkou a česnekem), vůně (v níž se mísí moře s volně rostoucími bylinami) a na své si samozřejmě přijde i sluch, protože když spustí místní hudebníci svou produkci pod širým nebem, máte pocit, že jste se ocitli v ráji. Tedy alespoň prázdninovém ráji.

Malebné taverny na Kosu nabízejí romantické posezení s božským výhledem.
Autor: Adam Jaroš - archiv autora

Rhodos

Největší ostrov v oblasti (1398 km2) a druhý největší v celém Řecku, hlavní turistický magnet, který ročně přivábí na milion turistů. Žije zde 150 tisíc obyvatel, z toho polovina si našla domov v hlavním městě, které se stejně jako celý ostrov jmenuje Rhodos. V něm stojí za vidění přístav, kde měl stát jkeden z divů světa, kolos rhodský a mimořádně zachovalé středověké centrum. Rozhodně se sem vydejte večer, kdy se den proměňuje v noc a ulice i náměstí, přes den trochu ospalá, se probouzejí k životu. Hlavními dovolenkovými oblastmi jsou Faliraki, které leží u široké písečné pláže, Kolymbia (klidnější místo převážně u oblázkové pláže), rozvíjející se Afando a čarokrásná oblast kolem města Lindos, které je na seznamu Unesco.

Rhodos
Autor: Shutterstock

Karpathos

Leží zhruba v půli cesty mezi Krétou a Rhodosem. Ve srovnání se jmenovanými ostrovy je turisty zatím téměř nepolíben, až na výjimky zde nenajdete obří hotelové komplexy. Sem se cestuje za tradiční řeckou atmosférou i domácí kuchyní, oblíbené jsou i treky, nejvyšší vrchol Kali Limni ční do výšky 1215 metrů nad mořem. Protože prakticky celý rok na ostrově fouká, turisty pocitově netrápí vedro.

Téměř povinností je navštívit hlavní město Pigadia a půvabnou horskou vesničku Olympos. Na ostrově jsou desítky pláží, často téměř liduprázdných, určitě se tedy vyplatí půjčit si motorku, auto nebo čtyřkolku a vydat se na ně. Za všechny jmenujme Kyra Panagia, Apella, Achata, Amoopi…

Karpathos
Autor: Shutterstock

Kos

Ostrov vyhlášený písečnými plážemi a hotely s all inclusive. V minulých letech jeho pověst utrpěla migrační krizí, ovšem nyní je situace jiná. Naprostá většina turistů na uprchlíky vůbec nenarazí. Potvrzuje to i Češka Linda Koulias, která se na Kos provdala. „Povědomí o uprchlících na Kosu je stále dosti mylné. Turisté jsou proto vždy překvapení, že tu opravdu nejsou,“ říká. Za návštěvu určitě stojí hlavní město Kos s platanem, pod kterým prý sedával sám Hippokrates (dendrologové to s ohledem na věk stromu vyloučili), rušným přístavem či hradbami, za výlet pak určitě stojí antické sanatorium Asklépion, kde otec medicíny působil.

Radit s plážemi je těžké, protože téměř pokaždé je to sázka na jistotu – Agios Fokas, Kardamena, Onia, Mastichari…

Nádherné pláže na Kosu
Autor: profimedia.cz
Fotogalerie
32 fotografií