Organizátoři se rozhodli, že letošním tématem Prague Pride bude láska. „Chceme upozornit na to, že láska je klíčovou věcí našich životů, celou dobu ji řešíme, chceme být milováni, chceme někoho milovat, rozdávat lásku, ale zároveň ne všechny lásky v České republice jsou vnímány stejně,“ řekla v pořadu Selfie z Prahy mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

Takže chceme upozornit třeba na to, že láska dvou matek nebo dvou otců k jejich dítěti je pořád vnímána jako něco divného, něco horšího. Chceme upozornit na to, že gayové a lesby nemohou uzavírat manželství jako ostatní lidé a že i tahle láska přece stojí za to,“ uvedla dále.

Kromě 12 billboardů, které se nacházejí především u významných silnic, uvidíte kampaň i ve vitrínách na zastávkách. Dále také na nádražích po celé republice.

Kampaně toleranci lidí nezvýšily, ale…

Téma tolerance se v kampaních Prague Pride objevuje každý rok. Loňský ročník se nesl v duchu hesla „všichni jsme stejně teplí“.

Nevypozorovali jsme až takový důsledek, že by naše kampaně vedly k tomu, že by česká společnost byla tolerantnější, ale určitě můžeme říct, že na Prague Pride každý rok přichází více a více lidí z majoritní společnosti. To znamená, že to není uzavřená akce pro LGBT komunitu,“ popsala Rambousková.

Řada lidí se mylně domnívá, že Prague Pride má jen podobu průvodu. Ve skutečnosti je to ale festival s více než stovkou akcí.

„Pozvali jsme opět významné zahraniční hosty. Na besedu s lidmi přijede například Omar Sharif junior, vnuk slavného herce Omara Sharifa, kterého lidé znají hlavně z filmu Lawrence z Arábie. Vnuk je první veřejně vyoutovanou (přiznal orientaci – pozn. red.) osobností z arabského gay světa,“ oznámila Rambousková. 

Dorazí také první veřejně vyoutovaný trans-kněz Shannon Kearns.

Policie s Pride spolupracuje ráda

Letos možná ještě víc než předtím panují obavy, zda na průvod, který půjde v sobotu 13. srpna z Václavského náměstí na Letnou, někdo nezaútočí.

Organizátoři ale prý zajišťují každý rok tak přísná bezpečnostní opatření, že lepší už podle nich být nemohou.

Máme skvělou spolupráci s policií, městskou policií, antikonfliktním týmem a dalšími bezpečnostními složkami. Zároveň máme vlastní bezpečnostní agenturu a taky pořadatelskou službu, která je vyškolená, jakých situací si všímat a jak v nich reagovat. Policie s námi velmi ráda spolupracuje, protože náš průvod je případ, kdy všichni účastníci jsou mírumilovní, oslavují radost ze života a pokud by někdo útočil, tak z venku,“ dodala mluvčí.

Na reportáž o Prague Pride i na to, jak dnes vypadají místa z filmu Chobotnice z II. patra, se podívejte v show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Neuvěřitelná proměna míst z filmů o chobotničkách! A jak vznikl název vaší čtvrti? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček