Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálek se postavil Babišovi. Prodělečný zámek Štiřín má dál zůstat státu

Autor: ČTK, val - 
13. července 2016
15:30

Zámek Štiřín by měl dál zůstat v majetku státu, řekl ve středu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Štiřín je příspěvkovou organizací ministerstva a dlouhodobě prodělává, znovu se proto objevily úvahy o tom, že by se mohl prodat. Vyzval k tomu například ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle Zaorálka je nejlepší variantou, aby zámek a přilehlý areál dál vlastnil stát.

„To, že by měl Štiřín být součástí státem spravovaného majetku, to si myslím, že je v tuto chvíli nejlepší varianta,“ uvedl Zaorálek po jednání kontrolního výboru Sněmovny, který si od ministra informace o zámku vyžádal.

 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na ÚVV ČSSD v Olomouci. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na ÚVV ČSSD v Olomouci. | ČTK/Luděk Peřina

 

Předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM) připomněl, že osudem Štiřína se sněmovní kontrolní výbor už dříve zabýval. „Už před třemi lety jsme si vyjasnili, že zámek Štiřín by měl zůstat v majetku státu,“ řekl novinářům. „V poslední době se objevily v médiích informace o tom, že by se měl prodávat,“ zdůvodnil Koníček, proč se poslanci Štiřínu chtěli věnovat znovu.

 

Ministerstvo se podle Zaorálka pokusí zlepšit hospodaření objektu. Poslancům řekl, že za rok 2015 jeho rezort doplácel na dorovnání ztráty 18 milionů korun. „Chtěli bychom mít lepší kontrolu nad tím, jak se spravují prostředky, jak některé věci ušetřit,“ řekl.

 

Zámek Štiřín Zámek Štiřín | Sport/Jaroslav Legner

 

Zároveň poslance informoval, že vede jednání o tom, zda by zámek místo jeho ministerstva nemohla převzít jiná instituce. Uznal, že areál není plně využitý. „Nevylučuji, že Štiřín by do budoucna mohla vést nějaká jiná státní instituce, která ho dokáže naplnit lépe než ministerstvo zahraničí,“ uvedl Zaorálek. S kým jedná, ale neřekl. „Nechci činit dopředu závěr. Těch institucí je více, uvidím, jak se to vyvine,“ podotkl.

Babiš je proti

 

O prodeji nemovitosti Zaorálek neuvažuje. Během jednání výboru prohlásil, že řešit takto chybějící peníze v rozpočtu považuje za nesystémové. Šéf české diplomacie také zdůraznil, že osud zámku Štiřín je plně v rukou ministerstva zahraničí, protože je to právě ministerstvo zahraničí, které ho spravuje.

 

Ministr financí Andrej Babiš v reakci na Zaorálkova slova řekl, že stát by zámek vlastnit neměl. „Ministerstvo zahraničních věcí finalizuje materiál do vlády o jeho dalším osudu. Osobně nejsem zastánce toho, že stát by měl pro své úředníky vlastnit ztrátový zámek s golfovým hřištěm, který navíc pro své potřeby využívá pouze z jedné třetiny,“ uvedl Babiš, který už dříve vyzýval k prodeji zámku.

 

super ( 13. července 2016 16:19 )

Podívej se na ceník Štiřína, zase jen pro boháče.

horak47 ( 13. července 2016 16:15 )

 Když prodali vodu Francouzům,nechali si roury na opravu,doly Bakalovi atd,atd,to bylo ticho po pěšině,ale blbej prodělečnej zámek dotovanej státem je národu třeba,Zaorálku,Zaorálku,potřeboval bys latí přes hřbet.

horak47 ( 13. července 2016 16:10 )

 Proč líp hospodařit když to platí stát,Zvorálek skončí i se Sobotkou v politickém důchodu,pak bude zle,nic neumí jen žvanit,telefonovat za 30000 měsíčně a vozit si zadek v autě.

buaft ( 13. července 2016 16:10 )

Jándák se na objektech co si na rekreace a "práci" zabrali na víkendy nabažil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa