Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rath s bratrem válčí o milionové dědictví po otci. Hádají se o novou závěť

Autor: zst - 
13. července 2016
09:25

Starší bratr Davida Ratha zpochybnil závěť, kterou exhejtman předložil po smrti jejich otce notáři. Osmapadesátiletý Michal Rath se dokonce hodlá soudit. Bratr ho prý chce okrást o dědictví, ze kterého měl původně nárok na polovinu, i o miliony zabavené Davidu Rathovi během domovní prohlídky v roce 2012. O těch totiž Rath i jeho otec tvrdili, že jde o otcovy úspory. Uvádí to středeční Mladá fronta Dnes.

Exhejtman souzený za korupci David Rath (50) by měl podle svého mínění zdědit po svém otci daleko více než jeho starší bratr. Ratmír Rath zemřel v říjnu 2014 a bývalý vlivný člen ČSSD předložil o dva měsíce později notáři závěť, podle které má vše zdědit mladší z obou bratrů.

Michal Rath (58) by tak podle zákona dostal jen jednu osminu. A protože jde o miliony, znamená to značný rozdíl. David Rath ke zpochybňované závěti pouze přes svého advokáta vzkázal, že u jejího podpisu nebyl, sepsána prý ale byla před svědkem.

„Po svém otci nic takového nechtěl. Už vzhledem k památce otce však plně respektuje jeho vůli,“ uvedl k tomu advokát Adam Černý.

Michal Rath: Otec mi neřekl, že mě chtěl vydědit

Starší bratr Michal tomu ale nevěří a podal žalobu o neplatnosti závěti. „Otec se nikdy nezmínil o tom, že by mě chtěl vydědit. Závěť je jen cár papíru, žádná oficiální uzavřená u notáře,“ řekl k tomu Michal Rath. „Zatím nebylo nařízeno jednání, spis má soudkyně k prostudování,“ informovala mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

Redaktoři deníku závěť viděli. Jde podle nich o list papíru formátu A4, na kterém je napsána jediná věta, že Ratmír Rath odkazuje veškerý svůj majetek svému synovi Davidovi. A poznámka, že ji sepisuje při plném vědomí a bez nátlaku. Svědkem byla zdravotní sestra z chodovské polikliniky Šárka Staruchová. V zařízení dříve exhejtman i jeho otec ordinovali, David Rath zde dokonce působil jako jednatel a spoluvlastník.

„Písmo ani podpis neodpovídají, text má různé sklony, formy, velikosti a je do něj vepisováno,“ stěžuje si Michal Rath, který požaduje výslech svědčící zdravotní sestry i prozkoumání dokumentu grafologem. Starší z dvojice bratrů také požaduje úplné vyloučení exhejtmana z dědického řízení pro jeho trestnou činnost. Pak by se pro změnu nemusel dělit on.

Michal Rath vysvětloval okolnosti dědictví už i na kriminálce

Koncem března skončil kvůli dohadům o dědictví Michal Rath dokonce u policejního výslechu. Kriminalisté se ho vyptávali na údajnou krádež majetku po zemřelém. Rath musel odpovídat například na dotaz, zda si z bytu svého otce neodnesl nějaké šperky po matce. Ta zemřela už před 6 lety.

Kdo výslech staršího Ratha inicioval, není jasné, pravděpodobně to byl ale jeho bratr, který Michala podezříval, že do případu zapojil i dva policisty z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Tím měli překročit své pravomoci.

majojo ( 13. července 2016 17:39 )

Tenhle ho zná, proto se s ním soudí.

majojo ( 13. července 2016 17:37 )

Kdybys znal všechna písmenka, přeslabikoval by sis, že je místostarostou ve Zbuzanech.

pajojo ( 13. července 2016 16:37 )

pajojo zdraví majojo

pajojo ( 13. července 2016 16:34 )

rve se o svůj zlodějský poklad co vzal fotr na sebe že je pod prkny jeho úspora

pajojo ( 13. července 2016 16:30 )

proč zloděj ráth nesedí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa