Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlava státu s olympijským kšiltem: Zeman dostal šperky a vzpomínal na Zátopka

Autor: ČTK, val - 
12. července 2016
19:52

Za hlavou státu dorazili v úterý na Pražský hrad zástupci Českého olympijského výboru, kteří mu před zahájením her v brazilském Riu předvedli kolekci oblečení. Prezident Miloš Zeman od nich kromě kolekce dostal i speciální skleněné šperky. Kšiltovku si sám vyzkoušel.

Prezident Zeman na krátkém setkání uvítal mimo jiné předsedu ČOV Jiřího Kejvala a pochlubil se olympijským odznakem v klopě i kravatou. Šéf českého olympijského hnutí Zemanovi ukázal oblečení olympioniků pro Rio a vysvětlil barvy na kolekci, které spojují tradiční české červeno-modro-bílou a brazilské žlutou a zelenou. 

Prezident Miloš Zeman na Hradě přijal předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. Prezident Miloš Zeman na Hradě přijal předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. | ČTK/Kateřina Šulová

Kejval upozornil Zemana i na panáčka běžce na oblečení, který připojoval ke svému podpisu slavný běžec Emil Zátopek. „Vzpomínám si na jeho heslo: Nemůžeš, přidej,“ řekl Zeman a dodal, že zažil Zátopka na Strahově, kde pracoval v kanceláři poté, co podepsal manifest Dva tisíce slov. „Vážil jsem si ho za to,“ řekl Zeman. 

Vedle oblečení dostal prezident i speciálně vyrobené skleněné šperky od sochařky Gizely Šabókové. „Snažíme se propojit sport a umění. Je vyrobeno 222 kusů a pro vás máme ten s číslem jedna,“ řekl Kejval a předal kazetu Zemanovi. „Já si to sice nezasloužím, ale o to vděčněji přijímám,“ reagoval prezident. 

Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 12. července v Praze předsednictvo Českého olympijského výboru. Na snímku zleva místopředsedové František Kolář, Libor Varhaník, Filip Šuman, Miroslav Jansta a předseda Jiří Kejval. Prezident Miloš Zeman (vpravo) přijal 12. července v Praze předsednictvo Českého olympijského výboru. Na snímku zleva místopředsedové František Kolář, Libor Varhaník, Filip Šuman, Miroslav Jansta a předseda Jiří Kejval. | ČTK/Kateřina Šulová

Před krátkým posezením u stolu se Zeman zastavil u figuríny oblečené do olympijské kolekce a vzal si čepici. A přesně mu padla. „Jako by to bylo na moji hlavu,“ usmál se, ale vrátil kšiltovku zpět na hlavu plastového sportovce. 

Zkritizoval cyklistický svaz

Poté se Zeman připojil k nominačnímu plénu ČOV a v proslovu řekl, že stejně jako po zimních hrách 2014 v Soči přijme všechny sportovce. „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se,“ připomněl heslo zakladatele novodobých olympijských her Pierra de Coubertina a dodal: „Výsledkem je už to, že se na olympijské hry nominovali.“

Zeman by měl jet i do Ria a zúčastnit se slavnostního zahájení. „Rád jsem vyhověl pozvání předsedy Mezinárodního olympijského výboru. A nechápejte to jako politickou turistiku, ale jako výraz úcty všem sportovcům,“ řekl Zeman a žertem okomentoval obávaný brazilský virus. „Vydržel jsem v životě ledacos a vydržím i komára ziku.“

Kejval při nominačním plénu poděkoval Zemanovi, že se zastal Martiny Sáblíkové a poslal šéfovi MOV Thomasi Bachovi žádost o divokou kartu. „Je mi líto, že mezi námi není,“ řekl Zeman o trojnásobné olympijské vítězce v rychlobruslení Sáblíkové, které nebylo umožněno startovat na olympiádě mezi cyklistkami. „Nemůžu si odpustit poznámku o neschopnosti Českého cyklistického svazu,“ řekl Zeman a Sáblíkové poslal kytici.

Sáblíková se domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí však vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz, který podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií, i ČOV se snaží ještě kauzu řešit, ale šance není velká. 

Podívejte se na setkání Zemana se zástupci ČOV: 

Duka_je_zmrd ( 12. července 2016 22:00 )

 Jenomže já vím, že Zátopek by byl ze Zemana znechucen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa