Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masivní cvičení v Rusku: Putin vytáhl mezikontinentální rakety

Autor: ČTK, mb - 
12. července 2016
13:40

Moskva zahájila masivní vojenské cvičení, do kterého se zapojí několik stovek armádních vozidel a nebudou chybět ani strategické mezikontinentální balistické rakety Jars a Topol-M, schopné nést jaderné hlavice. Cvičení přichází jen pár dní po skončení summitu NATO ve Varšavě a má prověřit i schopnost jednotek odrazit sabotáž na ruském území.

Obří rakety strategického významu Jars a Topol-M, schopné zasadit protivníkovi jaderný úder na tisíce kilometrů – přesně to vytáhla Moskva ze svého arzenálu a vojenská technika brázdí jak lesy v evropské části Ruska, tak i pohoří Altaj na hranici s Čínou a Mongolskem.

Cvičení má za úkol prověřit schopnost jednotek ochránit rakety před sabotáží a nečekaným přepadením na zemi i ze vzduchu. Zároveň se vojáci budou přesouvat přes „radiací zamořené“ území a vyzkouší si koordinaci s ostatními jednotkami.

Raketová vojska strategického významu tvoří páteř jaderného arzenálu Ruské federace a Moskva vytáhla „těžký kalibr“ jen pár dní po skončení summitu NATO ve Varšavě, který Kreml zkritizoval za „démonizaci Ruska“.

NATO se na v sobotu ukončeném summitu dohodlo mimo jiné na přesunutí dalších jednotek k ruským hranicím, kde rozmístí čtyři vícenárodní prapory v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Moskva už dříve dala najevo znepokojení nad současnou politikou Severoatlantické aliance a oznámila, že bude vyžadovat vysvětlení nových aliančních plánů. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové budou chtít zástupci Ruska od NATO slyšet vysvětlení týkající se finského plánu na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem.

pravidlo ( 12. července 2016 19:37 )

Ty to vylepšuješ, bez znalosti jsi zabral z doslechu jak budeš světovej. Jasně, Jan Novák je taky mockrát. Zrovna jméno ze Západu, dej si Voloďa Nočkin.

Dylann_Roof ( 12. července 2016 17:10 )

Musíš si mě s někým plést, je hodně lidí se jménem Dylann Roof.

pravidlo ( 12. července 2016 17:05 )

Ani neví neználek do čeho se ošatil

cestr ( 12. července 2016 17:03 )

Vůdci co vyvraždili pro moc i své rodiny a přátele. Co čekat.

cestr ( 12. července 2016 17:01 )

Trumpas to bude teprve zlo, takový estébácký rozhulákaný a rozgestikulovaný ksicht, je to blbec.

Zobrazit celou diskusi