Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Léto politiků: Babiš volí Itálii, Kalousek Krétu, Okamura Mácháč. A jiní?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    9. 7. 2016
    05:25

    Loni to byla samá Palm „bíč“, Miami „bíč“, letos raději Třebíč? Vymění čeští politici po teroristických útocích cizinu raději za české luhy a háje? Anketa Blesk.cz ukázala, že jak kdo. Zatímco Miloš Zeman má už plavbu ve své „jachtě“ po rybníce za sebou, i řada dalších českých politiků se v létě rozhodla pro strávení volna v Česku. O obavy z létání po útocích v Bruselu či Istanbulu však prý nejde. Najdou se ale i tací, kteří míří „za kopečky“. Třeba Andrej Babiš (ANO), Michaela Marksová (ČSSD) či Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten si přisadil, že jsou místa, kam by v životě nejel. Třeba Čapí hnízdo. Naopak Tomio Okamura hlásí, že vyráží na Mácháč. Protože to tam žije.

  • 1.Babiš i další velí: Vzhůru do Evropy

    Zatímco Miloš Zeman se už stihl plavit s ochrankou za zády v gumovém člunu po veselském rybníku, další politiky dovolená teprve čeká. „Chystám se s rodinou na dovolenou ve Francii a Itálii,“ vzkázal Blesk.cz vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Do zahraničí míří i jeho pravá ruka z hnutí, místopředseda Jaroslav Faltýnek. „Budu celé prázdniny v Česku, závěrem srpna pojedeme na týden do Španělska,“ uvedl.

     

    Není přitom jediný, kdo se chystá nabrat směr Španělsko. Vyplynulo to z ankety Blesk.cz, při které politici odpovídali, zda se letos chystají na dovolenou do zahraničí nebo zda zůstanou v Česku. A také, zda případný výběr jejich destinace nějak ovlivnily aktuální bezpečnostní situace v Evropě, či rovnou obavy z létání po teroristických útocích, které zasáhly i letiště v Bruselu nebo Istanbulu.

     

    „Chystáme se do Španělska a bezpečnost určitě hrála roli. U rodiny se čtyřmi dětmi musí bezpečnost hrát prvořadou roli,“ napsal Blesk.cz Petr Gazdík, předseda STAN.

     

    Na své děti poukázala i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD): „Volím zahraničí, chci mít s dětmi co největší klid a být daleko od naší politiky. Současná bezpečnostní situace mě nijak neovlivňuje, protože země, kde by snad mohlo hrozit nějaké větší nebezpečí, jsem si nevybírala nikdy. Vybrala jsem si evropskou zemi z bývalého východního bloku, kde jsou nádherné hory i moře. Chci zkombinovat obojí.“

    Andrej Babiš si v minulosti užil dovolenou i na Maledivách. Andrej Babiš si v minulosti užil dovolenou i na Maledivách. | Foto archiv Andreje Babiše

  • 2.Kalousek: Čapí hnízdo? Nikdy!

    Do zahraničí se chystá i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Během své reakce pro Blesk.cz si však neodpustil rýpnout do svého rivala Andreje Babiše. „Vyrážím tradičně už několik let do takové malé vesničky na severu Kréty. A nemíním to měnit a nemám pocit, že jsem tam vystaven nějakému většímu bezpečnostnímu riziku,“ uvedl Kalousek.

     

    Češi však obavy z některých destinací mají, třeba cesty do Turecka poklesly dle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže meziročně o 40 procent. „Naprosto obavy chápu a jsou destinace, kam bych nejel. Rozumím, že někdo svoje tradiční místo změnil,“ reagoval Kalousek. Na dotaz, kam by nejel on, odpověděl: „Nechci nikomu škodit, ale myslím si, že si je každý z nás umí snadno představit. Mohu říct jedinou destinaci, které bych se určitě vyhnul, a to je Čapí hnízdo.“

    2005: Zahradník Kalousek se stará o trávník před chalupou v Bechyni. 2005: Zahradník Kalousek se stará o trávník před chalupou v Bechyni. | Archiv Blesku

  • 3.Chorvatská klasika Fialy i Jandáka

    Zatímco Turecko bude o řadu českých turistů letos ochuzeno, do Chorvatska opět míří řada rodin s dětmi. I mezi politiky se někteří najdou. „Letos pojedu – jako každý rok – s rodinou do Chorvatska. Žádná složitá volba, protože tam jezdíme pravidelně a všichni se na to těší,“ prozradil Blesk.cz Petr Fiala (ODS).

     

    „Bezpečnostní otázky tedy v našem případě žádnou roli nehrají. Ale je jasné, že se bezpečnostní situace kolem Evropy zhoršila a lidé to musejí do jisté míry zvažovat. Každý musí rozumně zvážit míru rizika spojeného s cestováním a vyhnout se vysloveně riskantním destinacím. Nesmíme se ale zbytečně bát, teroristé nás chtějí zastrašit a to se jim nikdy nesmí podařit,“ dodal šéf občanských demokratů.

     

    Pokud by si měl vybrat mezi Českem a zahraničím, má poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) jasno. I on se však podívá letos právě do Chorvatska. „Volím Českou republiku leta letoucí. Do zahraničí se ale podívám za svými známými, skoro příbuznými do Chorvatska a to je vždycky týden v roce. Takže tam a jinak jsem v ČR, to je všechno. Nikam jinam nejezdím, nikoli ale z důvodů bezpečnostních, ale pořád si říkám, jak tu republiku málo znám a ona je krásná,“ řekl Jandák Blesk.cz.

     

    Upozornil přitom, že zmiňované Turecko přišlo také o osm milionů ruských turistů ročně či čtyři miliony Němců. „Pak si myslím, že budou další a další věci, které se budou zhoršovat. Zapomíná se, kolik tisíc denně přijíždí migrantů z Libye do Itálie, směrem do Evropy. Takže ta situace se zcela logicky bude zhoršovat a zhoršovat, že se těším, až nám zbude Máchovo jezero a jižní Čechy,“ přidal poněkud chmurnou vizi Jandák.

    Šéf ODS Petr Fiala „gůglí“ cestu do Chorvatska? Kdepak, sepisuje svůj projev. Šéf ODS Petr Fiala „gůglí“ cestu do Chorvatska? Kdepak, sepisuje svůj projev. | Facebook

  • 4.Za krásami Slovenska

    „Momentálně jsem s vnoučaty v Řecku, protože jindy na ně nebudu mít čas než tento týden,“ uvedl šéf komunistů Vojtěch Filip (KSČM). Právě řecký turismus zasáhly i obavy z migrační krize. Po zastavení uprchlického proudu po balkánské trase se ale Řecko opět vrací do vybíraných destinací. 

     

    Řada lidí se však nyní rozhoduje raději nikam neletět a dojet po vlastní ose do okolních států. „Díky tomu vydělávají některé okolní destinace, jako je Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Německo, kde čísla návštěvníků z Česka rostou,“ řekl Blesk.cz Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

     

    Komunista Filip je jedním z Čechů, kteří právě na Slovensko vyrazí. „Na dovolenou pojedu do zahraničí na Slovensko. Nikoli kvůli bezpečnostní situaci, ale protože jsem se tam již delší čas nepodíval,“ dodal místopředseda Sněmovny ke svým dalším letním plánům.

     

    Na Slovensko zamíří i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Ovšem z jiného důvodu, na začátku května si totiž vzala právě na Slovensku ve vsi Radôstka slovenského počítačového odborníka pracujícího v Praze Tomáše Pekara. „Mám už dovolenou za sebou, protože jsem měla svatební cestu už v květnu a byli jsme s manželem na Tenerife. Nicméně v létě, když bude volno, chci cestovat po Česku a Slovensku, zejména k rodině a třeba na hudební festival Colours of Ostrava nebo za sportem. Bezpečnostní situaci bych ale při případném cestování zohledňovala, ale nepřeceňovala. Rizika byla, jsou a budou,“ napsala Blesk.cz Adamová.

     

    Slovenské kořeny pak má i primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). „V létě budu v ČR nebo okolních zemích. Delší dovolenou plánuji až na podzim. Létání se nebojím, jen stěží lze předcházet teroru,“ vzkázala Krnáčová.

    Slovenská svatba poslankyně Markéty Adamové Slovenská svatba poslankyně Markéty Adamové | Ján Ducko

  • 5.Všude dobře, v Česku nejlépe

    Mezi oslovenými politiky se však našla i řada těch, kteří z Česka v létě paty nevytáhnou. „Na zahraniční dovolenou nejezdím nikdy, většinou jsem doma v Náchodě. V minulých letech jsme s rodinou byli 2–5 dní v českých horách, to je vše. Letos na týden pojedeme se ženou na manželské setkání na Vysočinu,“ prozradil Blesk.cz vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

     

    „Pojedu k Máchovu jezeru, protože to tam žije. Obavy z létání nemám,“ uvedl nezvykle stručně jinak výřečný Tomio Okamura (SPD).

     

    Do zahraničí se nechystá ani Marek Ženíšek (TOP 09): „Zrovna jsem se vrátil z parlamentního shromáždění OBSE z Gruzie. Část delegace letěla přes Istanbul den po oné tragédii. Kdyby nad tím člověk přemýšlel, nemohl by letět nikam! Přes léto se budu snažit dohnat deficit společných chvil s rodinou doma, na chalupě a jinde v ČR,“ uvedl první místopředseda Kalouskovy TOP 09.

     

    „Trávím dovolenou v kouzelných lesích Bouzovska, protože to tak nějak máme rádi a máme malé miminko. Kdybych přemýšlel o nějaké dovolené, určitě bych přemýšlel o tom, jak je tam bezpečno, či není. To je velmi záhodno sledovat doporučení ministerstva zahraničí,“ dodal poslanec a předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

    Vztah s Monikou Talašovou, se kterou se Okamura podíval i k Indickému oceánu, se politikovi zhroutil. Vztah s Monikou Talašovou, se kterou se Okamura podíval i k Indickému oceánu, se politikovi zhroutil. | Facebook

Ruudazvostravy ( 9. července 2016 18:33 )

Uš ajť dou do pý*čy s těma festyvalovejma sr*ačkama a daj sem ňákí hámotiny,ke kerejm je možná dyskůze.

nezadat1 ( 9. července 2016 18:09 )

Hajzll kalous jede do daňového ráje ukrýt nakradený peníze daňových poplatníků.Ten kretén je nenapravitelný hajzll.

miroslav57 ( 9. července 2016 17:34 )

kalousek na krétu tak to teda sedí kretén ke kreténům

maledivy2016 ( 9. července 2016 13:40 )

Třeba až chcipnou, každému je ta jedno.

moiaza ( 9. července 2016 11:44 )

 Mafiáni volí Itálii, kreténi Krétu. Naše mafie má vkus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa