Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papoušek svědčí u soudu. Přihlížel vraždě svého majitele

Autor: mib - 
1. července 2016
18:10

Papoušek by mohl pomoci vyřešit záhadnou smrt muže ze západního Michiganu. Zvíře totiž bylo pravděpodobně přítomno incidentu, při němž osmačtyřicetiletá Glenna Duramová pětkrát vystřelila na svého manžela Martina. Žena byla zatčena a na konci června obviněna z vraždy prvního stupně. Americké soudy řeší, jestli papouškovy výroky můžou použít jako svědectví.

Rodina zemřelého tvrdí, že jejich domácí mazlíček, papoušek šedý, začal chvíli po smrti zesnulého příbuzného hlasitě opakovat repliky z jakési hádky. Martin a Glenna se údajně často hádali kvůli exekuci na byt, nesplaceným složenkám a dluhům z gamblerství. Poslední taková hádka měla skončit střelbou. A důkazem by mohla být mužova fráze, kterou papoušek imituje i hloubkou hlasu: „Sakra, nestřílej!“

„Věřím z celého srdce, že to jsou poslední Martyho slova,“ řekla bývalá žena zastřeleného Christine Kellerová pro detroitskou televizi WOOD TV. „Poznávám z toho, co papoušek opakuje, dva odlišné hlasy. Imituje křik a vždy to zakončí frází ‚sakra nestřílej‘,“ dodala.

Manželka zavražděného Martina Durama Glenna Duramová je ve vazbě. Manželka zavražděného Martina Durama Glenna Duramová je ve vazbě. | VZZM

Státní zástupce Robert Springstead řekl, že v současnosti papouškova slova studují, aby zjistili, jestli se budou skutečně dát použít jako důkaz. „Není mi znám žádný právní precedent, možná se něco ukáže v průběhu práce na případu, ale pochybuji,“ řekl Springstead AP v pondělí.

Před nedávnem přitom sarkasticky poznamenal, že až bude papoušek svědčit, jestli na důkaz čestného prohlášení před soudem „zvedne křídlo nebo nohu“.

Papoušek u soudu už podruhé

Duramova manželka Glenna čelí obvinění z vraždy. Sama přežila střelné poranění, kdy se nejspíš sama po smrti manžela pokusila zabít. Po návratu z nemocnice se nechala slyšet, že manžela nezavraždila. Policie dlouho operovala s možností, že Durama zavraždil zloděj.

Případ, kdy před soudem svědčí papoušek, není první. Už v roce 1993 se na soudním stole objevil podobný papoušek šedý jménem Max, jehož majitel zavraždil ženu kvůli penězům. Papoušek tehdy opakoval frázi: „Ne, Richarde. Ne!“.



Chovatelský web Světemzvířat.cz uvádí, že papoušci opakují naučená slova, aniž by jim doopravdy rozuměli. Údajně ale část těch větších dokáže rozeznat také kontext, ve kterém slova používají, a dokonce se najdou tací, co jsou po výcviku schopni s lidmi skutečně komunikovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi