„Vozíky převážejí veškerý materiál, který je potřeba k běžnému chodu nemocnice. Od čistého prádla přes materiál zdravotnického charakteru, potraviny a odváží také neinfekční odpad, který vzniká při běžném chodu oddělení,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy Eugen Šůna, jenž v Motole řídí oddělení automatizovaných dopravních systémů.

Když si zdravotnické oddělení objedná materiál u určitého skladu, lidé naloží vše potřebné do nerezového kontejneru a ten zarazí do fixačního zařízení. Poté zadají na obrazovce visící na zdi kód, který má funkci doručovací adresy.

V tu chvíli dostane signál nejbližší vozítko, které samo zamíří pro kontejner, bez cizí pomoci ho na sebe naloží a odveze do příslušného oddělení.

„V případě, že se ve směru jízdy objeví překážka, vozík se díky čidlům automaticky zastaví. Po odstranění překážky se automaticky sám rozjede,“ uvedl Šůna s tím, že tu stejně jako v běžném silničním provozu platí pravidlo pravé ruky.

„Systém vozítek je výjimečný nejen u nás, kde je jediným, ale i v Evropě, kde jím disponuje zhruba jen 10 až 12 nemocnic. U nás je výjimečný tím, že jezdí i do pater, to znamená, že využívá k transportu výtahy, a to plně automaticky bez jakékoliv obsluhy,“ pochlubil se vedoucí.

V případě, že by se systém porouchal, mohli by ho po nezbytně krátkou dobu nahradit lidé, kteří by přepravovali kontejnery ručně. „Z dlouhodobého hlediska by to ale bylo neúnosné,“ dodal Šůna.

Na to, jak vozítka bez řidičů převážejí v Motole obědy a další náklad, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i současnou podobu míst z filmu Vrchní, prchni:

Video
Video se připravuje ...

Jak dnes vypadají místa, kde točili Vrchní, prchni! A unikát v Motole: Obědy vozí roboti. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček