Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místopředseda KDU-ČSL: Britům vadí polský katolík, ne pákistánský muslim

Autor: bud - 
30. června 2016
21:21

Vyjednávání o odchodu Británie z EU nezačnou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dříve než na podzim. Informoval o tom poslance ve Sněmovně. Upozornil také na varovné signály nenávisti proti cizincům. Premiéru Davidu Cameronovi osobně řekl, aby zajistil bezpečnost Čechů v Británii. Na téma migrantů navázal i lidovec Ondřej Benešík. Podle něj byl jednou z příčin brexitu „polský katolík“. 

„Míč je na britské straně hřiště, Británie musí oznámit záměr vystoupit, pak je možné začít vyjednávat,“ řekl premiér, podle něhož by období nejistoty nemělo trvat příliš dlouho. Jednat se bude o smlouvě a potom o uspořádání vztahů. 

„Přeji si, aby jednání byla věcná, klidná a racionální. Vláda pro toto učiní maximum,“ řekl Sobotka. Dodal však, že jednání s Brity rozhodně nezačnou dříve než na podzim. Česká vláda tento týden zřídila speciální pracovní tým, který bude řešit dopady brexitu. 

Výsledek britského referenda označil Sobotka za závažné a zřejmě nevratné rozhodnutí. Rozhodnutí Británie vystoupit ale rozhodně neznamená konec EU. „Zbylých 27 zemí jasně potvrdilo, že má zájem v této unikátní spolupráci pokračovat,“ řekl Sobotka. 

Upozornil také na varovné signály, které se objevily po oznámení výsledků referenda, především pak vandalské napadení polského kulturního centra v Londýně. Atmosféra referenda se podle Sobotky otočila proti cizincům. „Požádal jsem osobně premiéra Camerona, aby učinil vše pro změnu situace ve své zemi. Naši občané tam mají mít stejná práva jako Britové u nás,“ řekl k tomu Sobotka. Podle něj si Češi v Británii nezaslouží jakékoliv špatné zacházení. 

„A musí jednoznačně do budoucna platit, že naši občané, kteří žijí a pracují ve Velké Británii, budou mít stejné podmínky jako Britové, kteří pracují tady u nás v České republice,“ pokračoval Sobotka. V nejbližších nejméně dvou letech se podle něho nemění nic. Oficiálně žije na ostrovech zhruba 40.000 českých občanů, podle některých odhadů jich tam může být až dvojnásobek. 

Společná obrana i politika

Evropská unie podle Sobotky musí posílit společnou obranu, bezpečnost a zahraniční politiku. Musí garantovat občanům bezpečí, hlavně v souvislosti s teroristickými útoky a uprchlickou krizí. „Pomalá reakce na migrační krizi podkopala důvěru v EU zajistit bezpečnost svým občanům,“ řekl premiér.

Premiér dále řekl, že prioritou Česka je aktivní členství v EU.

Pro budoucí uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií platí, že budeme hledat vyváženou dohodu, která nepoškodí naše ekonomické zájmy a která nepoškodí práva našich občanů,“ zdůraznil Sobotka.

Podmínkou pro přístup Britů na evropský vnitřní trh musí podle něho být důsledné zachování čtyř základních svobod, tedy volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu.

Hlasy politiků

Ve Sněmovně k situaci promluvil také předseda ODS Petr Fiala. „Nesmí se stát, aby Evropská komise a parlament využily situace po odchodu Británie z EU k posílení svých pravomocí.“

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by nebylo správné dávat vinu za brexit pouze „lehkomyslnosti britských politiků a voličů“. Jde totiž podle něj jen o symptom hlubší krize důvěry uvnitř EU. Obavy, které britské voliče přiměly hlasovat pro odchod z unie, jsou přítomné i v jiných členských zemích, uvedl český ministr.

Část viny na brexitu nesou podle Zaorálka i evropské instituce, zvláště Evropská komise. Staly se totiž symbolem odcizení. „Místo, aby ochraňovaly evropskou jednotu, přispěly k rozdělení národů a k nedůvěře veřejnosti, obzvlášť kvůli své odpovědi na migrační krizi,“ uvedl Zaorálek, který v textu rovněž kritizuje předsedu EK Jeana-Claudea Junckera. Pod jeho vedením se komise stala zosobněním „technokratické elity odtržené od starostí veřejnosti“ v jednotlivých členských státech.

Úkolem české diplomacie v Bruselu ohledně brexitu by mělo být tlumení emocí a to, aby vztahy s Británií byly co nejužší, myslí si zase Schwarzenberg. Zmínil také, že by se mělo v Bruselu připomenout rozdělení Česka a Slovenska a že vzájemné vztahy přesto fungují pokojně.

Úhel pohledu nabídl i předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Co zastáncům brexitu vadilo, byl polský katolík, ne pákistánský muslim." Narážel tím na to, že Británie otevřela pracovní trh lidem z nových členských zemí ve střední a východní Evropě.

Poslanci přerušili jednání o důsledcích brexitu do zítřejších devíti hodin ráno.

Vše o brexitu čtete zde

 

 

joudajoudovy ( 4. července 2016 06:34 )

proc nasi politici nepojmenuji duvod svych obav? je to suma tisice cikanu, ktera se natahla do VB, aby zneuzila jejich socialni system. pry doma nemohli pracovat a tam tez nemakaji. pokud budou poslani zpet do sve vlasti, dostanou byty, soc.davky a dalsi vyhody, neb jsou zvykly na blahobyt a kriklouny bude nutne necim uklidnit. takze ceska samozivitelka, duchodce ci nemocny, otep se niceho nedocka.

1pepan ( 1. července 2016 10:29 )

Pákistánský muslim jim bere jen sociální dávky, ne práci a o to jim jde.

tgbg ( 1. července 2016 08:14 )

Rozumím Britům(Angličanům). Polský katolík jim bere práci. Pákistánský muslim ne.

587587 ( 1. července 2016 00:01 )

Proti polským katolíkům nic nemám a užitečnější by bylo vyhnat všechny muslimy. A pro kritiky - za svůj názor se nestydím a již naši předkové věděli proč proti nim bránili svou zem mečem. Bez nich bychom také mlátili 5x hlavou o zem a to se pak na mozku musí projevit.

saly23 ( 30. června 2016 22:08 )

Pan Benešík z KDU by se měl zamyslet proč nemají rádi Polský katolíky.A nevím proč by nemohli mít rádi muslimy?Jsou snad v KDU rasistický prasata?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa