Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník ubodal spící dívku (†13): Palestince zastřelila stráž

Autor: ČTK - 
1. července 2016
09:27

Palestinský útočník ve čtvrtek vnikl do domu židovských osadníků na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu a ubodal spící 13letou dívku. Stráž osady ho vzápětí zastřelila. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mrtvá měla americké občanství. Při pozdějším útoku u Tel Avivu zranil Palestinec nožem muže a ženu; útočníka zastřelil ozbrojený chodec.

V židovské osadě Kirjat Arba zaútočil devatenáctiletý Palestinec z nedaleké palestinské vesnice Bání Naím. Překonal plot kolem osady a vloupal se do domu stojícího o samotě. Nožem začal bodat do spící Hallel Jaffy Arielové, která zraněním po převozu do nemocnice podlehla. Na místo rychle přiběhla osadní ostraha, protože útočník přelézáním plotu spustil alarm. Jednoho člena ochranky stačil Palestinec ještě zranit, další ho zastřelil. „Potvrzujeme, že byla občankou USA,“ prohlásil večer mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Izraelská armáda po útoku uzavřela vesnici Bání Naím a premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že dům rodiny bude zbořen a Izrael útočníkovým příbuzným odebere pracovní povolení v Izraeli.

O několik hodin později se opět nožem ozbrojený Palestinec vrhl v Netanji na muže a ženu a oba je zranil. Podle zdravotníků jsou jejich zranění středně těžká a lehká. Útočník, kterého po činu zastřelil ozbrojený kolemjdoucí, pocházel z palestinského Tulkarmu a policie pátrá po jeho případných společnících.

Šlo o další ze série útoků, které se vystupňovaly v posledním tři čtvrtě roce. Za tu dobu zabili Palestinci 33 Izraelců, dva Američany a dva občany Eritreje a Súdánu. O život také přišlo přes 200 Palestinců. Většinou útočí jednotlivci noži, počátkem června se ale také střílelo v Tel Avivu.

První útoky začaly loni v ovzduší napětí vyvolaném spory kolem statusu posvátných míst na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Násilí ale pokračuje a palestinské vedení je připisuje beznaději panující mezi mladými Palestinci kvůli neřešené otázce palestinské státnosti.

anka ( 1. července 2016 17:07 )

Fakt je, ze Zide zabiraji Palenstincum vic a vic uzemi, a na palestinska uzemi se stehuji ortodoxni zidi - a palestinci zustavaji bez prace, bez budoucnosti. Na druhou strany zabit dite, zabit zenu je hnus.

Zobrazit celou diskusi