Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěl odtáhnout syna od ISIS, zabili ho na letišti v Istanbulu. Tuniský lékař zemřel při útoku

Autor: ČTK - 
29. června 2016
23:20

Mezi 41 oběťmi úterního teroristického útoku na istanbulském Atatürkově letišti je i tuniský lékař. Do Turecka přiletěl, aby se setkal se synem, který se přidal k organizaci Islámský stát (IS). Chtěl se ho pokusit přesvědčit, aby se vrátil domů. S odvoláním na tuniská média o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle tureckých úřadů patřili tři sebevražední atentátníci z letiště právě k IS, který ovládá části Sýrie a Iráku.

Smrt pediatra tuniské vojenské nemocnice generála Fathího Bajúda při atentátu potvrdilo už i tuniské ministerstvo obrany. Podle místních médií se do Turecka vydal, aby se sešel se svým synem a pokusil se ho přesvědčit, aby opustil organizaci Islámský stát.

Bajúdův syn se podle tuniských médií k islamistům přidal spolu se svou přítelkyní před několika měsíci poté, co oba přerušili v Tunisku studium medicíny. Podle zdroje agentury Reuters z tuniského ministerstva obrany mladého Bajúda zadržely nedávno turečtí vojáci na jihu země u hranic se Sýrií.

Tunisko je jedinou zemí, které arabské jaro v roce 2011 přineslo demokracii. Tunisané tehdy povstali proti režimu autoritářského tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Nezaměstnanost v severoafrické zemi však nadále zůstává vysoká; mezi mladými lidmi je až třicetiprocentní. Kvůli loňským teroristickým útokům na muzeum Bárdá v Tunisu a na letovisko Súsa navíc země zaznamenala značný odliv turistů. Na příjmech z cestovního ruchu je přitom závislá. K oběma atentátům se přihlásila organizace Islámský stát.

Tunisko je také jednou z hlavních „zásobáren“ Islámského státu. Do bojů v Sýrii a Iráku ze země odešlo kolem 3500 jeho obyvatel.

ČTĚTE VÍCE: Vše o teroristickém útoku v Istanbulu

sarra ( 30. června 2016 09:47 )

vojenska nemocnice v tunisu je jako ikem u nas, je pristupna vsem lidem takze tam jsou i pediatri

alousek111 ( 30. června 2016 02:41 )

  Ve vojenské nemocnici jsou pediatři?

petr1982 ( 30. června 2016 01:40 )

o je čím dál tím více jasné, že terorista může vzejít z jakéhokoliv čmouda, který se do té doby zdál jako normální student.Rodinné zázemí evidentně nehraje roli. o to víc je tato zkúrv... ideologie nebezpečněkjší, o to víc je překvpující, že není zkurv.... islám zakázaný.

Zobrazit celou diskusi