Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teror v Istanbulu: Válka se sune blíž k Evropě, varuje bezpečnostní expert

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. června 2016
05:00

Atentát na letišti v Istanbulu s více než čtyřmi desítkami mrtvých platí za nejkrvavější letištní útok vůbec. Tureckem přitom zmítají problémy delší dobu a útoky budou patrně přibývat, říká bezpečnostní expert Jaroslav Štefec. Podle něj se především válka s ISIS celkově přibližuje více a více k Evropě. Ze Sýrie a Iráku totiž „přeskakuje“ dál. I s ohledem na teroristické útoky v západní Evropě však Štefec varuje – letiště jsou dál snadno napadnutelná.

Teror na istanbulském letišti odsoudili světoví politici v čele s Barackem Obamou i Angelou Merkelovou. Přidali se i Češi. Počet obětí bohužel dál roste, překonal již čtyři desítky mrtvých. Řada zraněných je dál v kritickém stavu.

„Ukazuje to na jednu věc, že vlastně válka, která probíhá v Sýrii, Iráku a těchto oblastech, se začíná pomaličku, polehoučku přesouvat do okolních zemí. A Turecko je relativně zajímavým cílem pro Islámský stát. Přestože tam probíhaly nějaké kontakty, zdá se, že v poslední době pod tlakem Spojených států i Ruska zařadilo Turecko tak trochu zpátečku. Toto může být pomsta některé ze skupin blízkých k IS nebo inspirovaných IS,“ řekl Blesk.cz bezpečnostní expert Jaroslav Štefec.

Vedle toho upozorňuje i na problémy Turecka s Kurdy, kteří bojují proti Islámskému státu, zároveň jsou však Turkům trnem v oku. A třaskavá směs je na světě.

ČTĚTE VÍCE: Vše o teroristickém útoku v Istanbulu

Štefec si i v této souvislosti všímá toho, že útoků v Turecku za poslední dobu výrazně přibylo. Dochází k nim i v historických centrech Ankary či Istanbulu. „Turecko se začíná stávat cílem, když si vezmete poslední půlrok, došlo tam k několika teroristickým útokům. Ty útoky se budou pravděpodobně stupňovat, leccos naznačuje tomu, že ta intenzita útoků v Turecku stoupá. Může dojít k tomu, že čeští občané se k tomu připletou,“ varuje Štefec, bývalý šéf Národního úřadu pro vyzbrojování. 

„Pod hábit ukryje výbušninu a těžko ho zastaví“

Platí však, že Češi létají do Turecka především na jih země ke Středozemnímu moři – do oblasti Turecké riviéry – Istanbul a další velká města raději vynechávají. Lidé se v nich stávají měkkými cíli. A co kdyby příště došlo k útoku třeba v Antalyi, kam přilétají Češi především?

„Měkké cíle jsou prakticky za normálních okolností neochranitelné. Jsou všude, kde se pohybují velké masy obyvatel. Navíc, když si to tak vezmete, v Turecku i třeba způsob odívání tomu nahrává. Když jdete v šortkách a tričku s krátkým rukávem, tak na sebe příliš výbušnin nenamotáte, neschováte pod to ani kalašnikov. Kdežto když na sobě nosíte ten volný hábit, tak pod to schováte cokoli,“ říká Štefec.

Problémem ochrany měkkých cílů se přitom zabývají i čeští odborníci – v rámci probíhajícího Auditu národní bezpečnosti.

Expert: Letiště jsou dál napadnutelná

Poslední útok v Istanbulu je přitom nejkrvavějším útokem na letiště vůbec. Zemřelo více lidí než při útocích v Moskvě (2011), Tel Avivu (1972), na letištích v Římě a Vídni (1985) či v Bruselu (2016).

Štefec varuje, že přijít mohou i další útoky. „Letiště jsou poměrně jednoduše napadnutelná. Určitě zatím nejsou příliš extrémně střežené vstupní haly apod., kde se normálně pohybují lidé se zavazadly. Pokud přijdete do té otevřené části předtím, než se dostanete do uzavřené letištní zóny, tak tam ty útoky mohou být poměrně jednoduché. A to i v Praze, protože ani tady není taková ochrana. Když se rozhodnete, provezete tam kufr, trhaviny. Jsou tam samozřejmě určité detekce, ale dá se to skrýt tak, že to tam skutečně dostanete,“ upozorňuje bezpečnostní expert.

Mají si však Češi vzít z útoků v Istanbulu a dalších metropolích nějaké ponaučení, jakým oblastem se vyhýbat? „Nejsem si tak úplně jist, spíš bych doporučil zůstávat tak trochu v Evropě a vyhýbat se destinacím, kde skutečně se ví o tom, že tam dochází k určitým jevům, které mohou způsobit to, že se člověk připlete do nějaké lapálie. Ale tady asi těžko doporučovat. Protože když se podíváte po světě, tak k těm útokům dochází ledaskde. A terčem útoků nějakých místních nacionalistů se můžete stát kdekoli,“ dodává Štefec s odkazem na poněkud chmurné vyhlídky a zároveň zkrátka i realitu.

Útok v Praze? Žádné signály nejsou, míní Štefec

V Česku se po istanbulském teroru sáhlo k dalším bezpečnostním opatřením – na letištích či u turecké ambasády. Nejsou však samospásná. „Pokud to jsou akce reagující čistě na ten teroristický útok v Turecku, tak to považuji za akce nesmyslné. Je to takové chytání kočky za ocas, kdy policie bývá nejbdělejší poté, co skutečně došlo k nějakému trestnému činu,“ varuje Štefec.

Jinou věcí by bylo, pokud by byly nějaké informace, které jsou veřejnosti utajeny. Třeba o hrozících útocích. „Já si nemyslím, že by byly nějaké signály, které by ukazovaly na útoky na tureckou ambasádu v Praze či pražské letiště. Samozřejmě mohou přijít kdykoli, ale myslím si, že v současné době tyto signály nejsou,“ mírní Štefec obavy.

ivoadler ( 30. června 2016 12:08 )

Druhá světová válka je zločin antikomunismu na evropských národech.

ivoadler ( 30. června 2016 12:05 )

Hlavně, že těm čmoudům tolerujeme jejich hábity. A to se ještě najde blb, který nám bude kázat o toleranci. Tolerance u nás je až příliš. Proč bychom měli být tolerantní k lidem, kteří rozvrací naši kulturu a ohrožují nás na životě. Turci ať si dělají co chtějí. Doplatí na to.

pekaaaros ( 30. června 2016 08:42 )

Když se přisune válka, musí se válčit! Nevýhoda války je v tom, že když přijde, nemůžeš si vybrat, jestli do ní půjdeš. Prostě musíš. Dobrej odstrašující příklad je situace před 2. světovou. Francie, Británie naprosto neměla po 1. světové zájem válčit. Ustupovala všem a za všech okolností, přestože Japonci dělali invazi do Číny, Němci zbrojili, zabírali zpět území, o které přišli po 1. světové, v Itálii byla občanská válka stejně jako ve Španělsku.. Ale demokratické země jen přihlíželi a báli se, aby se do něčeho nezapletli. Chamberlain mával při návratu z Mnichova v roce 1938 papírem, že zachránil pro Británii mír. Ústupky, ústupky, ústupky. Za každou cenu budeme chránit svůj mír, nebudeme se do ničeho plést. Nemohlo z toho nic jinýho vzejít, než nejstrašnější světová válka v dějinách lidstva. Jak zní dnešní metrosexuální společnosti bizarně, že válkou bojujeme za mír, tak na tom možná trochu něco bude. Stejně tak bizarně totiž může znít, že mírem odrazíme válku. Přílišná snaha o mír za každou cenu otvírá zadní vrátka nejstrašnějším válkám. To je to poučení, které bychom si měli z historie vzít.

diskutujici ( 30. června 2016 08:34 )

No bodejd by ne, kdyz nam tady ty bojovniky nekteri primo umportuji. Nekterym uz bohuzel otrnulo. Za**ane multikulti.

Zobrazit celou diskusi