Lékaři zachránili desetiletému klukovi ruku štěpem z lýtkové kosti

Chlapec před operací
Foto: FTV Prima
Sdílej na facebooku
30. června  2016 
 06:00

Kdo dnes potká Martina Mazánka, nepozná na něm, jak náročnou operaci musel před dvěma lety podstoupit. Bylo mu deset, když lékaři zjistili, že má nádor v pažní kosti. Museli ho odstranit a postižené místo nahradit štěpem kosti z nohy. Operace byla dlouhá, trvala deset hodin. 

Martinu Mazánkovi (10) lékaři objevili nádor pažní kosti. Nejdřív musel podstoupit chemoterapii, poté přišlo na řadu i chirurgické řešení, při němž mu lékaři odebrali část lýtkové kosti, tou pak nahradili nádorem zasaženou pažní kost.

Léčbu malého pacienta zachycuje naše FOTOGALERIE

Lékař Jiří Schovanec se domnívá, že hybnost bude zachována a jeho mladý pacient bude moci svou ruku používat jako dříve. Komplikovaná operace trvala 10 hodin. Nejdříve byl odebrán štěp z lýtkové kosti, poté lékaři vyřízli nádorem zasaženou část pažní kosti, poté následovaly usazení štěpu a jeho fixace pomocí drátu.

Nový člen smečky: Psi a kočky chrání novorozené děti, podívejte se

Nový člen smečky: Psi a kočky chrání novorozené děti, podívejte se

V mnohých domácnostech se s napětím očekává, jak novorozené miminko přijme starší sourozenec, jinde se musí vypořádat s reakcí psa nebo kočky. Ne každý…celý článek

Nakonec chirurgy na sále doplnil i cévní specialista, aby správně zrekonstruoval všechny cévy. Po operaci byl Martin odvezen na JIP a jeho maminka už netrpělivě čekala na ošetřujícího lékaře.

Doktor Jiří Schovanec jí naštěstí mohl potvrdit, že vše probíhalo bez komplikací. Martin se zotavoval skutečně rychle a brzy se začal hýbat. Dnes, dva roky po zákroku, vypadá Martin velice dobře. Jeho ruka je plně funkční, jako by žádnou operaci neprodělal.

 Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Poslední díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 30. června ve 20.15 na Primě. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku